PAAL FLAATA – BLESS US ALL: SONGS OF MICKEY NEWBURY

De 48-jarige Noorse singer-songwriter Pål Flåta kwam bij ons voor het eerst onder de radar als charismatische frontman bij de formatie ‘Midnight Choir’. Toen die band begin 2002 werd opgeheven, begon hij aan een solocarrière die enkele zeer fraaie albums heeft opgeleverd. Vooral “In Demand” uit 2002 en “Rain” uit 2005 waren regelrechte pareltjes.

Pål Flåta werkte ook vaak nauw samen met andere internationale artiesten zoals de Amerikaanse singer-songwriter Chip Taylor (van o.a. de klassiekers “Wild Thing” en “Angel Of The Morning”) met wie hij een speciale band heeft ontwikkeld. Hij leerde diens werk beter kennen en besloot om in 2012 het album “Wait By The Fire” uit te brengen, een plaat met allemaal songs van diezelfde Chip Taylor.

Twee jaartjes later deed hij die oefening nog eens helemaal over, maar nu met liedjes van de betreurde Amerikaanse singer-songwriter Mickey Newbury uit Nashville voor het album “Bless Us All” waarvan we de titeltrack op bijgaande video meegeven. Pål Flåta brengt die liedjes van Mickey Newbury met heel veel respect en passie voor de originele versies. Albumproducer is de Noor Göran Grini die zelf ook op piano meespeelt op de liedjes van deze cd en voor heel mooie, vaak erg sobere arrangementen bij de songs heeft gezorgd. Het prachtige stemtimbre van Pål Flåta doet probleemloos de rest op “Bless Us All”.

De romantische gevoelens en de dramatiek stralen af van nummers als “Write A Song A Song”, “Remember The Good” (dat wij ook kennen in de versie van Roy Orbison en Elvis Presley), “Poison Red Berries”, “The Future’s Not What It Used To Be”, “Good Morning Dear”, “I Came To Hear The Music” en “An American Trilogy” dat de meesten zeker ook in de versie van Elvis Presley kennen. Twee korte stukjes muziek op deze plaat werden door Pål Flåta en Göran Grini zelf gecomponeerd: “Newbury’s Voice” en “For Milton Sim”.

De liedjes van de in 2002 op amper 62-jarige leeftijd overleden Mickey Newbury werden door ontelbaar veel andere artiesten opgenomen. We noemen in dat verband o.a. Johnny Cash, Roy Orbison, Hank Snow, Jerry Lee Lewis, Tammy Wynette, Don Gibson, Charlie Rich, Joan Baez, Tom Jones, Willie Nelson, Waylon Jennings, John Denver, Ray Charles, Kenny Rogers, B.B. King, Linda Ronstadt en Elvis Presley. En nu dus ook door Pål Flåta op deze schitterende plaat “Bless Us All”.

Het drieluik met ‘tribute’-albums werd vorig jaar afgesloten met de cd “Come Tomorrow” waarop Pål Flåta allemaal nummers van de Amerikaanse singer-songwriter Townes Van Zandt als een muzikaal eerbetoon heeft samengebracht. Maar daarover kunt u meer lezen in de recensies die hier in de buurt op deze pagina terug te vinden zijn.

(valsam)

 


Artiest info
   
 

Label: Blue Mood Records
distr.: [PIAS]

video