PAAL FLAATA – COME TOMORROW: SONGS OF TOWNES VAN ZANDT

Pål Flåta is een 48-jarige singer-songwriter uit Oslo, Noorwegen, die van 1992 tot 2004 actief was als frontman van de alt.rock- en alt.countryformatie ‘Midnight Choir’ waarmee hij samen met de broers Atle en Ron Olsen zes albums heeft opgenomen en vooral in de Scandinavische landen uitgroeide tot een zeer populaire groep.

In 2002 bracht hij met “In Demand” een eerste soloplaat uit die het goed deed in heel Europa en die solouitstap was misschien wel de aanleiding tot het opheffen van ‘Midnight Choir’ in 2004. Daarna volgden nog drie platen met eigen composities met de solo-cd’s “Rain” in 2005, “Christmas Island” in 2006 en “Old Angel Midnight” in 2008.

Tijdens enkele optredens van de Amerikaanse singer-songwriter Chip Taylor in Noorwegen leerde Pål Flåta diens liedjes beter kennen en ontstond het idee om zelf een plaat op te nemen met alleen maar coverversies van nummers die Chip Taylor ooit had geschreven of opgenomen. Het album kreeg de titel “Wait By The Fire – Songs By Chip Taylor” en verscheen in 2012 op de platenmarkt.

Het concept van dit muzikale project sloeg wel aan en inspireerde Pål Flåta om iets gelijkaardigs te doen met de nummers van de Amerikaanse singer-songwriter Mickey Newbury. Dat werd het in 2014 uitgebrachte album “Bless Us All – Songs Of Mickey Newbury”. Dit jaar verscheen dan een derde plaat in deze ‘tribute’-reeks met het album “Come Tomorrow – Songs Of Townes Van Zandt”.

In het privéleven van Pål Flåta gebeurde de laatste jaren ook heel wat, zowel goede als erge zaken. Hij hertrouwde in de zomer van 2013 met de 20 jaar jongere Stine Sollie en ze kregen twee dochters Vilde en Dina. Dina werd in oktober 2014 geboren maar amper 13 maanden later overleed het kind in december 2015. Het album “Come Tomorrow” werd aan zijn overleden dochtertje opgedragen, maar er is nog meer familienieuws op deze plaat te vinden, want de prachtige albumtiteltrack zingt hij in een duet samen met zijn oudste 16-jarige dochter Maia uit een vorig huwelijk (zie video).

Voor de tracklijst van “Come Tomorrow” ging Pål Flåta nummers zoeken op vijf platen die de Amerikaanse folk- en countryzanger en songschrijver Townes Van Zandt in de periode 1968 tot 1978 heeft opgenomen. “For The Sake Of The Song”, Townes’ debuutplaat uit 1968 leverde de songs “Quicksilver Daydreams Of Maria” en “Velvet Voices” af. “Our Mother The Mountain” uit 1969 zorgde voor “Kathleen” en “Our Mother The Mountain”, het album “Delta Momma Blues” uit 1971 was goed voor 3 tracks: “Rake”, “Come Tomorrow” en “Where I Lead Me”. “The Late Great Townes Van Zandt” uit 1972 bracht het nummer “Snow Don’t Fall” en van de plaat “Flyin’ Shoes” uit 1978 werd de titeltrack geselecteerd voor deze zevende soloplaat van Pål Flåta.

Hiermee is de beoogde trilogie met een muzikaal eerbetoon aan drie van zijn favoriete zangers en songschrijvers afgesloten en kunnen we dus beginnen uit te kijken naar nieuwe eigen composities van Pål Flåta op een volgend soloalbum. Het blijft telkens weer een waar genoegen om zijn loepzuivere en wondermooie stem te mogen horen en daarvoor zijn al zijn platen natuurlijk het meest geschikt.

(valsam)

 


Artiest info
   
 

Label: Blue Mood Records
distr.: [PIAS]

video