CITIZEN K – SECOND THOUGHTS

De Zweedse singer-songwriter Klas Qvist koos voor de artiestennaam ‘Citizen K’ om zich een weg te banen in de jungle van de hedendaagse muziekwereld. Als fan van ‘The Beatles’ was hij sinds jaar en dag verliefd geworden op het dubbelalbum van ‘The Fab Four’ uit 1968 dat eigenlijk gewoon ‘The Beatles’ heette, maar vooral gekend is als “The White Album”. Het was destijds de negende plaat van de band uit Liverpool en in die jaren waren dat nog gewoon twee vinylplaten met elk een A- en een B-kant. Dertig nummers stonden er op die platen: twaalf van Paul McCartney, elf van John Lennon, vier van George Harrison en drie van Ringo Starr.

‘Citizen K’ besloot om in navolging van zijn idolen zijn levenswerk ook te bundelen in een dubbel-cd, wat anno 2017 de meer gebruikelijke muziekdrager is geworden. De titel van dit werkstuk is “Second Thoughts” waarvoor hij eigenhandig 23 liedjes schreef die hij op verschillende plaatsen in Zweden heeft opgenomen. Als multi-instrumentalist bespeelt hij zowat alle instrumenten die er bij die liedjes te horen zijn.

Bij enkele tracks kreeg hij wel wat bijstand van albumproducer en opname-ingenieur Tobias Walka op basgitaar en Kim Gunneriusson op drums, terwijl zijn geliefde partner Annika Larsen voor backing vocals heeft gezorgd. Zij zingt trouwens lead vocals bij de song “When Birds Fly South” en op enkele andere nummers duiken ook nog andere gastmuzikanten op voor een stukje instrumentatie. Van die 23 tracks zijn overigens ook 4 stukjes louter instrumentale muziek te horen.

Dat ‘The Beatles’ ook de belangrijkste bron van muzikale invloed zijn voor ‘Citizen K’ valt duidelijk te horen in vele van de nummers op “Second Thoughts”. Er zijn intussen ook al drie singles uit dit album op de markt gebracht met “Mindexpander #2”, het folky “Train Of No Forgiveness” en “(This Is) Our Town”.

We menen hier ook wel flarden van de sound van bands als ‘Crowded House’ of ‘Electric Light Orchestra’ - bijvoorbeeld in “Hang On To Your Sanity” en “Empty Chair” - te horen in enkele nummers. ‘Citizen K’ besteedt erg veel aandacht aan de melodie bij de songs en hij zorgt ook voor mooi verzorgde zangpartijen, vaak versterkt door de backing vocals van Annika Larsen. De songs die ons het best zijn bijgebleven na de beluistering van deze dubbel-cd zijn, naast de hierboven al vermelde titels, ook nog “King Of Second Thoughts”, “So This Is Life (I Didn’t Know)”, “Something Truly Magic” en de rockballad “I Think You’ve Been Cheated Too”.

(valsam)
“With ‘The Beatles’ as his idols and musical example, the Swedish multi-instrumentalist and singer-songwriter Citizen K decided to make his own version of ‘The White Album’ that ‘The Fab Four’ created in 1968. ‘Second Thoughts’ contains 23 self-penned songs from Klas Qvist aka Citizen K. His strong focus on good melodies and pretty nice vocal contributions are the main features of the songs that appear on this enjoyable double-cd.” – www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Paraply Records

Info: Hemifran