HOLLY MACVE – GOLDEN EAGLE

Mocht u zonder enige verdere informatie naar de debuutplaat “Golden Eagle” van de Ierse zangeres Holly Macve moeten luisteren, dan zou u als muziekkenners ongetwijfeld overtuigd zijn geweest dat dit de nieuwste plaat van ‘Tarnation’-zangeres Paula Frazer of van de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Lana Del Rey was die toertjes draaide in uw cd-speler.

De stemgelijkenis en ook de aard van de tien liedjes op dit heel mooie album met het werk van de twee vermelde dames is dan ook zo treffend. Maar deze amper 21-jarige Ierse blondharige schoonheid beschikt zelf over meer dan voldoende talent om haar eigen weg in de wereld van de hedendaagse muziek te gaan plaveien. Haar typerende engelenstem boeit van begin tot einde op deze vaak van emoties overlopende country & western-nummers.

De songonderwerpen zijn ook al behoorlijk matuur voor een zo jonge zangeres, gaande van scheidende ouders over gebroken harten, onzekerheid over het bestaan tot daar bijhorende angsten. Opmerkelijk is hoe overtuigend en geloofwaardig Holly Macve deze emotioneel zwaarbeladen verhalen brengt in de liedjes op “Golden Eagle”.

Als u nog maar over een beetje inlevingsvermogen beschikt, dan zult u van meet af aan mee zijn met het intense verdriet dat zij bezingt in naar een depressie begeleidende liedjes als “White Bridge”, “The Corner Of My Mind” of het schitterende “Heartbreak Blues” (zie video). Haar muzikale voorbeelden dienen voornamelijk in de wereld van de emotionele countrymuziek gezocht te worden bij zangeressen zoals Patsy Cline of Gillian Welch, maar ook Bob Dylan diende voor Holly Macve als inspiratiebron bij het componeren van haar eigen liedjes.

“All Of Its Glory” gaat over haar overgrootvader die als soldaat passievolle liefdesbrieven naar zijn vrouw schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog. De akoestische pianoballad “Timbuktu” beklijft van begin tot einde en de eerste single “No One Has The Answers” mag van ons om het uur op de radio gedraaid worden zonder ook maar één seconde te gaan vervelen.

De typisch Amerikaanse country & westernliedjes kwamen voor deze plaat echter tot stand onder de supervisie van producer Paul Gregory (van de formatie ‘Lanterns On The Lake’) in zijn Engelse opnamestudio in Newcastle en er werden ook studio’s in Londen en Brighton gebruikt om deze songs voor het album vast te leggen.

Holly Macve heeft in haar korte muzikale carrière al podia gedeeld met o.a. ‘Villagers’ en singer-songwriter John Grant, de voormalige frontman van de formatie ‘The Czars’. Neemt u dit maar van ons aan: van deze dame gaan we de volgende jaren nog vaak horen, vooral positief nieuws dan toch. Haar schitterende debuutplaat “Golden Eagle” kan daarbij als overtuigende introductie dienst doen.

(valsam)

 

24 juni: Down The Rabbit Hole Festival, Nijmegen, NL
2 september: Tuckerville Festival, Rutbeek, NL

Artiest info
Website  
 

Label: Bella Union
distr.: [PIAS]

video