ALEJANDRO ESCOVEDO – BURN SOMETHING BEAUTIFUL

Dat de Mexicaans-Texaanse rockmuzikant Alejandro Escovedo al een intens en hard leven achter de rug heeft, dat kan zelfs een ongeoefende toeschouwer zo van zijn gezicht en gelaatstrekken aflezen. Drank en drugs hebben deze 66-jarige singer-songwriter voor het leven getekend en hem een ernstige leverziekte met hepatitis-C opgeleverd, maar ze hebben hem ook de basis en de inspiratie gegeven voor het schrijven en zingen van uitstekende alt.country en rocksongs.

Deze zoon van Mexicaanse immigranten lanceert dezer dagen zijn twaalfde studioalbum “Burn Something Beautiful”, de opvolger van het ook al schitterende “Big Station” uit 2012. Voor de dertien nieuwe nummers tellende plaat kreeg Alejandro Escovedo in de opnamestudio de professionele hulp van gitarist Peter Buck (van ‘R.E.M.’) en bassist en keyboardsspeler Scott McCaughey (van ‘The Minus 5’) die beiden eveneens als producers optraden.

Andere gastmuzikanten zijn gitarist Kurt Bloch (‘Fastbacks’), drummer John Moen (‘Decemberists’) en saxofonist Steve Berlin (‘Los Lobos’), naast de zangeressen Corin Tucker (van ‘Sleater-Kinney’) en Kelly Hogan (van ‘Neko Case’). Het mooist aan het werk van Alejandro Escovedo is de steeds wederkerende afwisseling tussen stevige rocksongs (wel altijd met een catchy melodie) en zeer knappe ballads.

Tot de eerste categorie behoren de liedjes “Horizontal”, “Heartbeat Smile”, punkrocker “Shave The Cat”, het swingende “Beauty Of Your Smile” en het al even dynamische “Luna De Miel”. Bij de rustigere, soms emo-ballads rekenen we het prachtige “Suit Of Lights” (zie video), een duet met Kelly Hogan en Steve Berlin op saxofoon, naast het al even mooie “I Don’t Want To Play Guitar Anymore” en afsluiter “Thought I’d Let You Know”. Meer Americana georiënteerde klanken vallen te horen in songs als “Sunday Morning Feeling”, “Beauty And The Buzz” en “Farewell To The Good Times”.

Eind maart komt Alejandro Escovedo voor enkele optredens naar Europa. Twee daarvan zullen in Amsterdam en Rotterdam plaatsvinden, maar België zal spijtig genoeg voor een andere keer zijn. Maar niet getreurd, want het beluisteren van de recentste platen van deze artiest zal u evenveel genot kunnen opleveren. In dat opzicht is de meest recente worp “Burn Something Beautiful” dan ook een absoluut geschikte aanrader.

(valsam)

 

29 maart 2017: Het Zonnehuis, Amsterdam, NL
30 maart 2017: Rotown, Rotterdam, NL





Artiest info
Website  
 

Label: Fantasy Records
Info: V2 Benelux

video