DOUGLAS GREER – BAJA LOUISIANA

De uit Port Arthur, Texas, afkomstige Amerikaanse singer-songwriter Douglas Greer debuteerde al in 2006 met het album "Just a Man", maar sindsdien was het helaas vrijwel stil rond de al lange tijd vanuit het Texaanse Austin opererende singer-songwriter. In die tien jaar heeft Douglas echter niet stilgezeten, want de ene tournee volgde de andere op en zo speelde hij vooral in de toonaangevende muziekclubs van Austin. Douglas Greer is inmiddels tien jaar ouder en levert met "Baja Louisiana" een in allen opzichten voortreffelijke plaat af. Waar Douglas met zijn voorlopige meesterwerk "Just a Man" op een enorme respons kon rekenen, zal het nu beslist niet anders zijn. Zijn observaties op dit nieuwe album zijn wellicht meer persoonlijker. Reden is misschien dat hij terug keerde naar zijn thuishaven en zoals hij ooit zei: "To understand the music of the Austin, Texas based singer-songwriter Douglas Greer you should descend to his hometown Port Arthur, Texas", zo weet hij dat dan ook te verhalen in "Back In My Skin Again".

Opgenomen in de Congress House Studio in Austin, Texas, is "Baja Louisiana" in muzikaal opzicht niet zo ingetogen dan zijn voorganger, en dit omwille van de hulp van producer en multi-instrumentalist Mark Hallman die zomaar twee gereputeerde gitaristen David Grissom en Bradley Kopp liet komen. Daarnaast horen we tevens ook Michael Ramos op piano in de honky tonker "Miss Right Now" en natuurlijk Hallman zelf die al deze elf melodieuze liedjes weet te begeleiden op drums en bas, naast soms wat backing vocals als ondersteuning. Douglas Greer laat dan ook op zijn nieuwe plaat een grotendeels voller geluid horen dan zijn voorganger, maar het is wel een geluid dat bijzonder fraai is ingekleurd. Hij opent rustig met het zopas vernoemde "Back In My Skin Again", maar naar het einde toe is het soms wel zeer heftig, zeker als Bradley Kopp het gitaarwerk in handen neemt als in "Christmas In The Travis County Jail".

Het past allemaal uitstekend bij de wijze waarop Douglas Greer zijn songs zingt. Op "Baja Louisiana" vertelt de Amerikaan verhalen en het zijn verhalen die zowel opvallen door hun inhoud als door de bijzonder fraaie wijze waarop ze muzikaal worden ingekleurd. Douglas heeft een uniek stemgeluid, hij zal misschien nooit een groot zanger worden, maar op de vocalen op dit album valt weinig tot niets aan te merken. "Baja Louisiana" is een plaat die vrij makkelijk overtuigt met mooie klanken en lekker in het gehoor liggende songs met gevoel voor traditie, maar wanneer je de plaat wat vaker hoort merk je dat dit veel meer is dan zomaar een aangename of goede plaat. Dat Douglas muzikaal gegroeid is in al die jaren is wel duidelijk hoorbaar, maar dat de Texaan 10 jaar na het geweldige "Just a Man" de lat nog eens hoger zou kunnen leggen hadden waarschijnlijk maar weinig muziekliefhebbers van hem verwacht.

"Baja Louisiana" is een plaat die in het begin heerlijk voortkabbelt, maar de songs van Greer worden steeds indringender en ook steeds urgenter. Douglas Greer opereert al vele jaren in de schaduw van de grootheden in het genre, maar met "Baja Louisiana" levert hij een plaat af die deze grootheden graag gemaakt zouden hebben. Dat "Baja Louisiana" in rootskringen de afgelopen weken is onthaald als een waar meesterwerk wekt dan ook geen verbazing (sla er de Euro Americana Chart er maar even op na...). Er valt bovendien niets, maar dan ook helemaal niets op af te dingen. Grootse plaat.

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DOUGLAS GREER
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

label: Zilker Park Records

video