MINOR VICTORIES – ORCHESTRAL VARIATIONS

‘Minor Victories’ is de groepsnaam die bij de oprichting in 2015 geselecteerd werd om vorm te geven aan een Britse alternatieve rockgroep met alleen maar topmuzikanten van diverse pluimage en achtergrond. De vier bandleden zijn zangeres en gitariste Rachel Goswell van de formatie ‘Slowdive’, gitarist Stuart Braithwaite van ‘Mogwai’, gitarist en keyboardsspeler Justin Lockey van ‘Editors’ en diens broer James Lockey (van ‘Hand Held Cine Club’) die de basgitaar bespeelt.

Vorig jaar bracht deze groep een eerste titelloze debuutplaat “Minor Victories” op de markt waarvoor ze op bijdragen van gastmuzikanten als Mark Kozalek (‘Red House Painters’ en ‘Sun Kil Moon’) en James Graham (‘The Twilight Sad’) konden rekenen.

Nu werd dit album opnieuw uitgebracht, maar dan zonder enig zangwerk bij de tien nummers, vandaar dus de albumtitel “Orchestral Variations”. In deze vorm kunnen we eigenlijk meer spreken van een soundtrackachtige instrumentale plaat die voornamelijk beoogt sfeervolle en filmische achtergrondmuziek af te leveren. Fans van ‘Mogwai’, ‘Slowdive’ of van de sound van iemand als Phillip Glass zullen deze cd met open armen verwelkomen.

Veel piano en strijkinstrumenten met violen en cello met subtiele percussie-elementen en elektronica vormen de basis van deze merkwaardige cd die tot stand kwam onder het motto ‘less is more’. Dat niet iedereen zijn gading zal kunnen vinden met zo’n instrumentale plaat ligt dan ook in de lijn der verwachtingen, maar dat anderen dit een meesterwerkje zullen vinden kan evenzo voorspeld worden.

De tracks variëren niet zo sterk van elkaar qua sound en stijl, maar “Breaking My Light”, het zeven minuten durende “Give Up The Ghost”, “Scattered Ashes”, het door vele strijkers gedragen “Folk Arp” en “A Hundred Ropes” (zie video) genieten toch van een lichte voorkeur bij deze redactie. Tot slot nog even deze informatie meegeven: “Orchestral Variations” van ‘Minor Victories’ duurt in totaal één uur en is zowel op cd als op vinyl te verkrijgen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: [PIAS]
Info: [PIAS]

video