JOHN HARLEY WESTON – MUSIC MAN

De volgende maand 50 jaar wordende John Harley Weston is een rasechte Schot die in 1997 besloot om hebben en houwen te verhuizen naar Queensland in Australië. In Schotland was hij tot dan leadzanger en medecomponist van de formatie ‘Frontier’ geweest en de drastische omschakeling naar het verre Australië deed hem toen ook besluiten om verder door het leven te gaan als soloartiest.

In 2004 verscheen zijn allereerste soloalbum onder de titel “Hope Harbour” en vier jaar later in 2008 was de tijd gekomen om met de cd “Welcome Back To Reality” een tweede plaat op de wereld los te laten. Daarna werd het lange tijd stil rond John Harley Weston, maar dat was eerder stilte voor de storm die hij nu zou willen ontketenen met zijn derde soloplaat “Music Man”.

Op dit nieuwe album gaat hij de moeilijkere thema’s alvast niet uit de weg: sociale gelijkheid, alcoholverslaving, het verlies van geliefde en vrienden en het universele thema van de liefde in al zijn aspecten komen allemaal aan bod in de negen liedjes die op het door de in Schotland woonachtige Sandy Jones geproduceerde album “Music Man” te horen zijn.

De plaat kwam tot stand na veelvuldig over en weer sturen van demo’s en files via internet; van Australië naar Schotland en andersom. Maar het resultaat van die drukke activiteiten op het wereldwijde web mag er zeker wel wezen. Met een ‘Motown’-achtige blazerssectie in de begeleiding begint “Music Man” met een swingende en funky track “Telling Me Lies”. Blues-, soul- en popinvloeden zijn allemaal in meer of mindere mate aanwezig in de songs op deze plaat.

Van de Schotse folkrockgroep ‘Stealers Wheel’ werd het handklap-melodietje van “Stuck In The Middle With You” ontleend voor de song “Go Hard Or Go Home”. Eén van de sterkste nummers op deze plaat is volgens ons “When Tomorrow Comes” waarin de vocale capaciteiten van John Harley Weston extra belicht worden. “Better Luck” had dan weer een klassieke rockballad van de Engelse hardrockgroep ‘Bad Company’ kunnen zijn.

Het is waarschijnlijk al wel duidelijk geworden dat de liedjes van John Harley Weston dikwijls tot stand zijn gekomen via de talrijke invloeden van meerdere voorbeelden uit de muziekwereld die zijn songschrijverswerk hebben aangestuurd. Ook de croonerachtige titeltrack “Music Man” en de daarop volgende liedjes “River Of Hope” en “Why Should I Care” doen ons steeds weer op zoek gaan naar welke andere artiest we in deze songs menen te kunnen herkennen.

Voor het nummer “Byron Bay Blues” koos John Harley Weston voor een reggaedeuntje met bluesy gitaarspel. En slotsong “Ghost Of Modern Times” is een meer dan 7 minuten durende episch rocknummer waarin we allerlei elementen uit de sound van ‘Led Zeppelin’ menen te herkennen. Dat ook de songteksten belangrijk zijn voor deze muzikant moge blijken uit het feit dat hij ons deze netjes uitgeprint op A4-blaadjes met de te recenseren nieuwe cd heeft meegestuurd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby