CHRISTIAN KJELLVANDER – SOLO LIVE

Het is nog maar een paar maanden geleden dat ik hier het prachtige nieuwe album “A Village: Natural Light” van de 40-jarige Zweedse singer-songwriter Christian Kjellvander mocht analyseren en van een recensie voorzien. Om nu al een nieuwe cd van deze artiest te mogen verwelkomen is dan ook een heel aangename verrassing, temeer omdat het hier blijkbaar over een live-opname gaat van een akoestisch solo-optreden dat hij in de ‘Bürgersaal’ van het Duitse stadje Northeim heeft gegeven op 16 mei 2015.

Laat ditzelfde Northeim nu ook nog de thuisbasis zijn van de gerespecteerde labelmanager en platenproducer Günter Pauler van kwaliteitslabel ‘Stockfisch-Records’ en het wordt meteen duidelijk hoe beide muziekspecialisten elkaar hebben gevonden, want dit optreden werd door Günter Pauler persoonlijk op hoogst kwalitatieve wijze geregistreerd voor dit live soloalbum van Christian Kjellvander.

De Zweedse troubadour met het unieke en zeer herkenbare, weemoed uitstralende stemgeluid brengt tijdens dit bijna 50 minuten durende optreden met twee gitaren en een microfoon, heerlijk dromerige, akoestische versies van tien van zijn bekendste nummers uit de zes soloalbums die hij tot 2015 had uitgebracht.

Van zijn nochtans schitterende debuutalbum “Songs From A Two-Room Chapel” uit 2002 werd geen enkel nummer weerhouden voor dit optreden, maar opvolger “Introducing The Past” uit 2003 levert wel twee tracks af voor “Solo Live”, met name de songs “Poppies & Peonies” en “Two Souls”. Van zijn derde album” Faya” uit 2005 en van album nummer vier “I Saw Her From Here, I Saw Here From Her” uit 2007 krijgen we eveneens geen songs te horen.

Zijn vijfde plaat “The Rough And Rynge” uit 2010 is wel goed voor drie nummers: “The Truth”, “Gardener River” en “Oregon Coast” en uit de zesde cd “The Pitcher” van 2013 krijgen we de vijf songs “The Mariner”, “The Zenith Sunset”, “The Trip”, “The Crow” en het mooie “The Valley” (zie video) op een schoteltje aangeboden.

De zangstijl van Christian Kjellvander is uiterst sober, fragiel en intiem. Hij bezorgt de luisteraar soms een gevoel van onbehagen en ongemak, omdat je de verscheurende pijn en het verdriet dat hij vaak in zijn songteksten verwerkt, bijna lijfelijk zelf kunt voelen. Net als zijn collega’s singer-songwriters Townes Van Zandt, Will Oldham (aka Bonnie ‘Prince’ Billy) of Sam Beam (van ‘Iron And Wine’) heeft deze Zweed een unieke en beklijvende manier van zingen. Moeten we er echt nog bij vermelden dat u dit allemaal ook zelf van heel dichtbij kunt ervaren als u zijn eerdere studioalbums of deze akoestische “Solo Live”-plaat in huis haalt?

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Stockfisch-Records

video