TINEZ ROOTS CLUB - HAVE YOU HEARD?!

Met een tubaspelende vader is het niet zo verwonderlijk dat men vroeg of laat ook naar een koperinstrument grijpt. Behalve de stimuli van zijn vader, vroege invloeden van Elvis Presley en Gene Ammons, conservatorium in Utrecht en passie voor ritmische muziek was het gewoon aangeboren talent dat de Nederlander Martijn ‘Tinez’ Van Toorn aanzette om de saxofoon op te pakken en het entourage van een eigen band op te zoeken. Omstreeks 2008 begon het kwartet ‘Tinez Roots Club’ intensief te toeren en in 2009 kwam het eerste album ‘Something You Got’ uit. Even leek het erop dat het viermanschap ermee zou ophouden maar met hun derde album ‘Have You Heard?!’ zijn zij terug in het circuit al waren er enkele wisselingen in de band. Het huidig groepje telt thans behalve Martijn van Toorn nog baritonsaxofonist Evert Hoedt, drummer Andreas Robbie Carree en Hammond toetsenist Rob Geboers, al is een orgeltje niet evident in een bandje dat zich toelegt op swing, jump en aanstekelijke rock-'n-roll.

Het zijn echter vooral de tenor- en baritonsax die tot dansen aanzetten tijdens de voor het merendeel instrumentale nummers. Op slechts een drietal tracks hoor je de zang van Martijn zoals o.m. op de slowblues ‘So Hard To Love You’ waarbij de sax de pijn probeert te verzachten. Alle andere tracks nodigen daartegen uit tot swingen en rocken aangestuurd door de koperblazers en de drumbeat. Zo zou je je kunnen indenken dat de compositie ‘What Do You Do To Me’ met opwindende drumroffels vooreerst ingeoefend werd op het Congo Square plein te midden van het Louisiana Park in de Tremé wijk, terwijl de blazers bij ‘Chimpanzee’ het beest lijken te willen uitdagen om uit zijn boom te komen. Het broeierige ‘Indeed I Do’ wekt het beeld op van een alligator die op de loer ligt en ‘Ant Eater’ heeft dat zwoele van heupwiegende swing. ‘Rock Baby Rock’ heeft een quasi gekmakend ritme terwijl bij ‘Goin’ To The Church’ als het ware de kerkpoort wijd open wordt gegooid op de klanken van een groovy Hammondorgel.

Als een saxofoonvirtuoos als Sax Gordon dit groepje en hun nieuwste album alle lof toezwaait dan weet je dat er over gans de lijn klasse wordt geboden. Het vierkoppig groepje ontwikkelt inderdaad een niet te stuiten energie. Ergens mengt zich nog een trompet tussen de onstuimige drive van de saxofonisten. Het album werd opgenomen in de ‘Roots House’ studio in Hechtel en geproducet door BJ Biesmans, nog bekend van ‘Blues Lee’ en ‘The Big Four Quintet’. Met dit rockend en swingend album heeft deze band materiaal genoeg om op toekomstige festivalpodia de spreekwoordelijke vlam in de pan te laten overslaan of in besloten clubs de paartjes te laten rocken zoals in de hoogdagen van Elvis Presley, liefst op de hectische tonen van ‘JB Boogie’ of het jazzy ‘This Cat’. Martijn, die ooit nog aan de zijde speelde van o.m. Monster Mike Welch, heeft niet alleen feeling voor interactie, ritme en groove maar geeft ook blijk van humor in de titelkeuze van zijn composities. Alle dertien originele songs werken alzo als antidepressiva en dat zonder doktersvoorschrift.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

label: Rootz Rumble / Donor Company
distr. : Sonic Rendezvous

video