TIFT MERRITT – THE STITCH OF THE WORLD

Je hebt artiesten die album na album een prachtwerk in hun genre afleveren en raar maar waar, toch net uit de grote spotlights blijven, die ze al jaren verdienen. Ondanks dat de Texaanse, in Raleigh, North Carolina residerende TiftMerritt, reeds met haar tweede album, “Tambourine”, genomineerd werd voor een Grammy Award in de categorie Best Country Album, kon ze de echte grote doorbraak, zoals één van haar grote voorbeelden, Emmylou Harris, nog niet forceren. Misschien brengt haar zesde studio album “ The Stitch Of The World” daar wel verandering in, want Tift gooit hier in tien songs weer al haar beste kwaliteiten op tafel. 

De kern van elke album van Tift Merritt zijn haar schitterende teksten. Voor dit album zonderde zich af, ver van alle drukte, op een ranch van een vriend in Texas. Haar woorden wist ze zoals altijd te omkaderen met een perfecteinstrumentatie, waarvoor ze op dit nieuwe album haar oog liet vallen op een uitgelezen kransje topmuzikanten. “ Stitch Of The World” wordt opgeluisterd door gitaarwonder Marc Ribot , pedal steel master Eric Haywood, die we kennen van onder andere Son Volt, en een ritmesectie met bassist Jennifer Condos en op kop topdrummer Jay Bellarose, die met zijn unieke aanpak, reeds de albums van Joe Henry, Robert Plant/Alison Krauss of Ray Lamontagne en T. Bone Burnett opluisterde. Dit alles werd in de juiste plooi gelegd door gerenommeerde Ryan Freeland achter de mengtafel. Niet op zijn minst moeten we hier nog de schitterende inbreng van Sam Beam van Iron and Wine, in de laatste drie songs aan toevoegen, een goede vriend die Tift toevallig in een luchthaven tegen het lijf liep en maar al te graag zijn steentje wilde bijdragen. 

Op “Stitch Of The World” horen we een Tift Merritt op het top van haar kunnen, zowel in haar uitgelezen teksten als in de composities. Tift had een zware periode achter de rug met een heel druk 2015, waar ze constant toerde en bovendien een pijnlijke echtscheiding te verwerken kreeg. “Stitch Of The World” is niet enkel een break up album, waar ze dikwijls in haar gekwetste ziel kijkt, maar ook een catharsis, waar ze langzamerhand opnieuw moed put en terug haar geluk vindt in een nieuwe relatie, met als bekroning verleden jaar de geboorte van een dochtertje. De grondtoon van dit album klinkt dus ingetogen, maar enkele topsongs waaieren uit tot stevige bluesy countryrock à la Bonnie Riatt, met drammende percussie en groezig snijdende pedal steel in de opener “Dusty Old Man” of het jachtig op roestige snaren rockende “Proclamation Bones”. In andere titels voel je haar echt worstelen met hartenpijn, zoals in het ontroerend op piano startende “Hearteache Is An Uphill Climb”, dat gaandeweg aan kracht wint en een heerlijk soulvolle wending krijgt. Uit het sfeervol op mandoline en gitaar druppelende titelnummer “Stitch Of The World”, trekt Tift levenslessen, door tot de vaststelling te komen dat je eerst alle ballast moet overboord gooien om iets nieuw te kunnen starten, terwijl de mythische titel “Icarus”, met tedere pianonoten en zwevende pedal steel, het herstel van een gekwetste ziel ontvouwt. Top klinken ook de drie afsluitende nummers in samenwerking met Sam Beam, waar je Tift nieuwe hoop voelt krijgen, met op kop de hartverwarmende, geluk uitstralende country-ballade “Something Came Over Me". Het album sluit romantisch af met “Wait For Me”, waar ze het belang van wederzijdse liefde als koppel benadrukt en we voor de laatste maal het hemelse samenspel van het trio Ribot. Haywood enBellarose mogen bewonderen. 

Tift Merritt heeft met “Stitch Of The World” niet enkel een schitterende nieuw plaat voor ons klaar, het betekent ook een nieuwe start in haar leven. Dat dit niet zonder slag of stoot gebeurde klinkt duidelijk door in enkele songs, maar het belangrijkste gegeven is dat ze als artiest en als mens opnieuw de juiste balans tussen carrière, geluk en liefde vindt en dat is een steek die ze niet snel gaat laten vallen. “Stitch Of The World” is daarom een heel sterk album van een even sterke dame, die we maar al te graag dit najaar in onze contreien zullen gaan bewonderen.

Yvo Zels

 

03/11 Ancienne Belgique, Brussel
06/11 Paradiso, Amsterdam (NL)

Artiest info
Website  
 

label: Yep Roc Records
distr.:  V2

video