WHITNEY ROSE – SOUTH TEXAS SUITE (EP)

We kregen onlangs het ep-tje “South Texas Suite” van de Canadese zangeres Whitney Rose in de bus gedropt en besloten achteloos om het schijfje eens in de cd-speler te stoppen voor een eerste beluistering. Dat was echter een zeer aangename verrassing, want de zes country- en Americana-liedjes op deze plaat worden in mijn lievelingsstijl gebracht met accordeon en Spaanse gitaarspel.

De volgende stap was gaan grasduinen op het wereldwijde web om meer over deze jongedame te vernemen. Zo kwamen we uit op de informatie dat ze begin 2013 debuteerde met een titelloze cd en in 2015 een schitterende opvolger lanceerde onder de titel “Heartbreaker Of The Year”.

Nog interessanter werd het toen we vernamen dat dit een in Austin, Texas opgenomen album was dat geproduceerd werd door Raul Malo. Die zanger, songschrijver en stuwende kracht achter de countryformatie ‘The Mavericks’ zong zelfs mee in een duet bij de coverversie van de klassieker “Be My Baby” van ‘The Ronettes’.

Nadat ik dat vorige album meteen online nabesteld had, ging ik de zes liedjes op de door Whitney Rose zelf in Dale Watson’s opnamestudio in Austin geproduceerde ep “South Texas Suite” nog wat kritischer en aandachtiger beluisteren. Daarbij kwam ik tot de niet meer zo verrassende ontdekking dat dit stuk voor stuk ijzersterke songs waren.

Openingstrack “Three Minute Love Affair’ (zie live vertolking op video) is een tearjerker van jewelste die helemaal in ‘The Mavericks’-stijl wordt gebracht. Het op iets van Patsy Cline lijkende liedje “Analog” is eveneens een laid back gezongen countryballad zoals Raul Malo ze zelf op zijn soloalbums zou kunnen opnemen en de eerste single “My Boots” wordt als een zachtjes swingende countryrocksong gebracht.

Een tweede hoogtepunt op dit schijfje is het nummer “Bluebonnets For My Baby”, een countryballad met alle typische countryelementen zoals pedal steel, twangende gitaarklanken en een emotionele, bijna gebroken klinkende stem van zangeres Whitney Rose. Die elementen zijn nog sterker aanwezig in het schitterende nummer “Lookin’ Back On Luckenbach” dat nog meer dan het openingslied tot de categorie ‘tearjerker’ behoort en een muzikaal eerbetoon is aan het gelijknamige landelijke countrymuziekoord in Texas Hill Country.

Het zesde en laatste, kort instrumentale nummer op “South Texas Suite” heet “How ‘Bout A Hand For The Band” en dat is een zeer terechte vraag van Whitney Rose voor de topmuzikanten die haar bij de opname van deze plaat in de studio hebben bijgestaan: gitaristen Sophia Johnson en Bryce Clark, steelgitarist James Shelton en Redd Volkaert op elektrische gitaar, bassist Kevin Smith, fiddler Erik Hokkanen, accordeonist Michael Guerra, pianist Earl Poole Ball en drummer Tom Lewis.

Deze Whitney Rose is een ontdekking, niet meer en niet minder, en ook een stevige aanrader voor u om dit talent wat van naderbij te evalueren. Als toetje op de taart kunnen we u ook nog met enige fierheid melden dat u deze dame in april 2017 vijf keer in levenden lijve aan het werk zult kunnen zien in België en Nederland. Waar wacht u nog op?

(valsam)

Vrijdag 31 maart 2017: Duycker, Hoofddorp, NL
Zaterdag 1 april 2017: De Spieghel, Groningen, NL
Zondag 16 april 2017: Paaspop, Schijndel, NL
Maandag 17 april 2017: Café De Zwerver, Leffinge, Oostende, BE
Donderdag 20 april 2017: De Djoelen, Oud-Turnhout, BE

Artiest info
Website  
 

Label: Six Shooter Records
distr.: V2 Benelux

video