TINY LEGS TIM - MELODIUM RAG

 

Na het op algemeen gejuich onthaalde “Stepping Up” is Tiny Legs Tim er al met een nieuwe plaat: “Melodium Rag”. De titel is een verwijzing naar de microfoon , een Ribbon Melodium uit de jaren vijftig, waarmee alles volledig werd opgenomen en rechtstreeks werd geregistreerd op tape. Geen overdubs dus en een volledig uitgeklede plaat waar Tim enkel met zijn akoestische Martin uit 1943 terug op zoek gaat naar de essentie en tegelijk hulde brengt aan zijn voornaamste inspiratiebronnen als Mississippi Fred McDowell of Son House wiens fantastische “Death Letter” tevens de enige cover is op deze sublieme plaat en waarvan we niet weinig blij zijn dat Tim’s eigen, briljante versie eindelijk op plaat werd toevertrouwd.

Op deze uitgave doet Tiny Legs Tim beroep op de unieke Steven Troch om hem te begeleiden op Bluesharp. Troch is niets minder dan indrukwekkend en weet als geen ander de juiste sfeer te scheppen en de nodige kleurstreepjes aan te brengen om het geheel nog sterker te maken. In totaal kunnen we van twaalf nummers genieten op deze uitgave die alweer een uitzonderlijk hoog niveau haalt. We vroegen ons bij een eerdere recensie af of TLT wel slechte songs kon schrijven en ook hier moeten we u het antwoord schuldig blijven.

De vooruitgeschoven single “Hard To Admit” is kenmerkend voor Tiny Legs Tim. De aanstekelijke song is een bijzonder boeiend midtempo bluesnummer waar de symbiose tussen de twee rasartiesten haast tastbaar is.Sommige nummers op deze release zullen de fans misschien al bekend in de oren klinken. Het eerder uitgebrachte, sublieme, “Religions Serve The Devil Well” bijvoorbeeld maar evenzeer “Evil” en “Happiest Man In Town” dat bezoekers van zijn optredens hem al hoorden live brengen. Die weten dus evenzeer dat dit synoniemen zijn van briljante songs…wel deze hele plaat bulkt van dergelijke pareltjes !!
Tiny Legs Tim wist zich met zijn uitzonderlijk talent op vrij snelle tijd tussen het kruim van de Belgische Blues scène te nestelen, niet in het minst door zijn songwriters kwaliteit maar evenzeer door zijn klasse op de gitaar.

Van dat inventieve fingerpicking is het instrumentale titelnummer misschien nog de beste illustratie. Voeg hierbij nog die zéér subtiele kruiding van Steven en je bekomt een bijzonder gesmaakt rag time resultaat. Maar er wordt bij momenten ook stevig en razendsnel uitgehaald zoals op “Hardcore Blues” bijvoorbeeld en wat is dit ook weer genieten geblazen. Steven haalt alles uit de kast om het door Tim opgelegde tempo te volgen en slaagt er wonderwel in. Het magistrale nummer staat in schril contrast met het hierna volgende, eerder mijmerende “Little Bit Of Lovin’” maar het bewijst eens te meer de klasse van beide heren en het speelplezier dat ze duidelijk beleefden aan deze opnames.

We schreven het al, deze release bulkt van de pareltjes. Tot het einde toe, de instrumentale herneming van “Victory”, wordt het duizelingwekkende niveau aangehouden. Sublieme teksten en dito muziek sieren “Second Round”, waar Tim vocaal hoog uithaalt en vooral het magistrale “Down To This”. Deze laatste is een song die zo op een plaat van Bob Dylan had kunnen figureren. Denk folky blues. Steven Troch weet de ingebeelde viool meesterlijk weer te geven op zijn mondharmonica. In het bijhorende booklet kan je de tekst perfect volgen, niet dat er echt nood aan is want Tim’s stem klinkt helder en duidelijk als steeds maar het helpt om het verhalende karakter van het nummer beter of makkelijker in u op te nemen.

Met deze “Melodium Rag” heeft Tiny Legs Tim niets minder dan een briljante plaat op de markt gebracht die u onder geen enkele voorwaarde mag missen. Wij geven u hieronder de data van de Release Tour maar hou ook ’s mans agenda op zijn website in het oog want er komen regelmatig optredens bij !

Luc Meert

06.02 Banana Peel Blues Club, Ruiselede (BE)
08.02 Huis 23 - Ancienne Belgique, Brussel (BE)
10.02 MEZZ, Breda (NL)
15.02 Cultuurhuis De Leest, Izegem (BE)
18.02 Dranouter Centrum, Heuvelland (BE)
24.02 Club House CRV, Grimbergen (BE)
04.03 Dommelhof, Neerpelt (BE)
11.03 De Knocke, Nieuwkapelle Diksmuide (BE)
16.03 Betuwsblues, Geldermalsen (NL)
17.03 Statenzaal i.s.m. Hedon, Zwolle (NL)
18.02 Metropool, Hengelo (NL)
19.02 De Molen i.s.m. Ekko, Utrecht (NL)
26.03 CC Zomerloos, Gistel (BE)
31.03 Trefpunt, Gent (BE)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: TINY LEGS TIM
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Sing My Title

video