KALIO GAYO - OROK

Het mag volgens mij tot de groep der betere mysteries gerekend worden, waarom deze Utrechtse band niet wereldbekend is. Wat ik daarmee bedoel? Simpel: hun”global parti folk”, zoals ze hun muziek zelf omschrijven overstijgt, ook al omwille van de zelfverzonnen taal waarin gezongen wordt, moeiteloos elke (taal)grens en daarenboven zijn ze live noch min noch meer onweerstaanbaar, zoals ik ooit aan den lijve mocht ondervinden op de Gentse Feesten van ik-weet-niet-meer-precies-welk-jaar, maar het moet rond 2011 geweest zijn.

Hoe dan ook, die avond stond letterlijk iedereen te dansen en ik heb het gevoel dat, met deze nieuwe EP, die eigenlijk niet wezenlijk verschilt van de voorgangers -ik heb lang niet alles van de band in huis en dit is hun achtste plaat, als ik dat goed geteld heb- “Drango 13” en “Parti y Prije”: vlotte, dansbare en goed in het oor liggende melodieën, voorzien van teksten waar je nauwelijks een touw kan aan vastknopen, al worden er wel een paar woorden Engels gezongen.

Het kwartet wordt “voorgezeten” door de dames Renske Das en Anja Pleit, duo dat ook voor alle nummers en voor het leeuwendeel der instrumenten zorgt en aangevuld wordt met ritmetandem Sijmen Hendriks en Joost Bos. Van melodica tot gitaar, van accordeon tot banjo…dat is het instrumentarium dat de lijnen uitzet op deze zestrack-ep die weliswaar nauwelijks 20 minuten duurt, maar wel voldoende in huis heeft om de meest weerbarstige spieren aan het dansen te krijgen.

Dat levert, alles samen, een heel fijn plaatje op, dat volgens mij qua visitekaartje moet kunnen tellen om menig festivalorganisator over de streep te halen: een optreden van dit kwartet levert heel fijne taferelen op en de boodschap die zij lijken te brengen -zo haal ik ze tenminste uit de flarden Engels-, is in deze bange, verwarde tijden erg hoopvol: “there is no such thing as the wrong country, the wrong color or the wrong name. We share the same future, bright or grim, east and west, the same…”. Het staat op het binnenhofse van de ep afgedrukt en het is meteen de best denkbare samenvatting van wat Kalio Gayo voorstelt. Dringend te ontdekken én in praktijk om te zetten!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

distr.: Xango Records

video