CHUCK PROPHET – BOBBY FULLER DIED FOR YOUR SINS

Er bestaan nog zekerheden in het leven, ook in de muziekwereld. Chuck Prophet is zo één van die artiesten waar je een huis op kan bouwen, solid as a rock. Zo bewijst hij eens te meer met zijn zoveelste vier sterren album, met de ronkende titel "Bobby Fuller Died For Your Sins", waarin hij zichzelf een nieuwe muziekstijl toeschrijft : "California Noir". Chuck weet hier als gedreven roots-rocker en even getalenteerde verteller en songwriter, opnieuw beelden op te hangen van authentieke personages. Samen met zijn befaamde begeleidingsband The Mission Express, waarvan ook zijn wederhelft Stefanie Finch deel uitmaakt, weet hij dit alles in het juiste, vintage, muzikale kader te plaatsen. Geen spoor van moderne computertechnieken, maar wel worden de instrumenten beloond met beproefde en warm klinkende analoge opnameapparatuur, met veel bezieling bespeeld, net zoals bij Chuck's gerenommeerde live shows.

Wie dacht in de titel "Bobby Fuller Died For Your Sins" een conceptplaat te herkennen, moeten we teleurstellen, maar Bobby Fuller is wel het meest ultieme "Rock´n roll icoon met dramatisch, mysterieus einde" verhaal, dat men zich kan inbeelden. Zijn naam zal eeuwig verbonden blijven aan de song " I Fought The Law", die hij een ongekende populariteit schonk, maar zijn tragische en jonge dood blijft nog tot op heden een mysterie. Chuck laat zijn personage herleven in een zomers rockende West Coast rocker, openend op kristalheldere The Byrds gitaren, handklappercussie, een heerlijk achtergrondkoortje en cleane rockgitaar, waar hij zijn nostalgie naar die heerlijk eerlijke muziekperiode niet onder stoelen of banken steekt. De dertien nummers tellende plaat heeft evenveel sterke songs , vol afwisselende onderwerpen, opgesmukt met Chuck's uniek gitaarspel en originele arrangementen. Een humoristische knipoog is nooit weg, zoals in de met koebelpercussie geklokte mid-tempo rocker "Jesus Was a Social Drinker", waar hij in zijn fantasie Jesus tot Ier herdoopt. Op één romantisch nummer na, de op akoestische gitaar startende verliefde smeekbede "Open Up Your Heart", wordt er vooral lekker in alle richtingen gerockt. De liefhebbers van de bluesy rockstijl komen volop aan hun trekken in "Coming Out In Code", of in het geheimzinnige op pompende bassen dreigende "Killing Machine", over een seriemoordenaar. Een nummer als "In The Mausoleum. (for Alan Vega)" haalt dan weer de pure garagerock in Prophet boven. Dat 2016 een rampjaar was met het overlijden van veel te veel muziekiconen waaronder David Bowie heeft ook Chuck Prophet pijn gedaan, zo blijkt in de lead single "Bad Year For Rock'n Roll". Ook de rechttoe rechtaan rockende nummers zoals " If I Was Conny Britten" of "Post - War Cinematic Blues", met zijn catchy gitaarrifs en swingend koortje, klinken als radiovriendelijke hits in de oren. Het is echter een tragische cirkel die deze plaat afrondt met "Alex Nieto", het verhaal van een door veertien politiekogels gedode, 28-jarige security met Mexicaanse roots, van een nachtclub in San Francisco, waarvoor de daders, politiemensen, werden vrijgesproken. Je voelt letterlijk in elke bijtende ZZ Top klinkende gitaarrif het bloed in Prophet's aderen koken en hem zijn onbegrip uitschreeuwen over de moord op deze totaal geïntegreerde "Pacifist / A 49’er fan".

Op "Bobby Fuller Died For Your Sins" horen we opnieuw een Chuck Prophet op het top van zijn kunnen, een klasbak op het gebied van songwriting, met gitaarspel op het scherp van de snee. Hij waagt zich zelfs op het delicate protestzangerpad, maar eigenlijk legt elke song wel een interessant verhaal bloot en wint het album bij elke beluistering nog meer aan kracht. Dit wordt een plaatje dat nog dikwijls in de cd – lade zal liggen. Thanks Chuck Prophet!

Yvo Zels

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Yeproc Records
distr.: V2

video