TOM MANK & SERA SMOLEN - UNLOCK THE SKY

Twintig jaar reeds spelen zanger/gitarist Tom Mank en celliste Sera Smolen samen en bij ieder nieuw uitgebracht album hoor je opnieuw hoe zij muzikaal, lyrisch en intuïtief met elkaar vergroeid zijn. Waar Tom Mank de dichterlijke teksten schrijft begeleidt Sera Smolen hem met cello, soms aangewend als bas. Sera zelf zingt niet maar laat daarentegen haar cello duizend talen spreken, geëmotioneerde verklanking van het ganse scala gevoelens in het verloop van een geketend menselijk bestaan. De songs van Tom Mank zijn immers melancholisch met een sluimerend verzet omwille van alles wat ooit teloor gaat zoals in het narratieve en intrieste ‘Ballad of The Blue Seas’, waar je als het ware mee treurt omwille van het schip dat door de rampspoed van de tijd wordt overspoeld. Tom zingt zijn bluesy songs met warme soms mijmerende stem, waarbij vrouwelijk vocalisten zich afwisselend bij hem vervoegen, o.m. Jeannie Burns, Terry Burns, Kimberly Claeys, Kirsti Gholson, en Julie Last. Evenals bij het album ‘Paper Kisses’ anno 2010 producete Julie Last opnieuw dit album.

In al die jaren vormen het musicerend duo, de zangeressen en percussionist Manuel Quintana een hecht vriendenteam dat zich aaneensluit bij de geboorte van elk nieuw album. Ook de Nederlander Gait Klein Kromhof begeleidt met harmonica, namelijk op het bluesy ‘My Thunder and Lightning’ dat een persoonlijke betekenis heeft omwille van het onheil dat plots kan toeslaan. Als geen ander weet Tom Mank, als een echte gevoelsdichter, eigen leed, pijn en tegenslag in sobere zanglijnen te vertolken, waarbij plaatsen en beelden een bijzondere betekenis krijgen. Ook het ritmische ‘Harpers Ferry’, in duozang met Jeannie Burns, en het nostalgische ‘Amsterdam’ zijn daar voorbeelden van. Oorspronkelijk komt Tom Mank van Ithaca, NY, en hij speelde zowel in folk- als bluegrass groepjes vooraleer hij met Sera ging rondtoeren, ook overzees naar Nederland en België, waar dit album deels werd opgenomen. Gezondheidsproblemen dwongen hem een rustpauze in te lassen. In ‘I Left the City’ hoor je de tweespalt van een dichter die liefst de stad ontvlucht om ergens in alle rust de zon te zien opkomen. Julie Last zingt met hem mee terwijl de cello van Sera lijkt te treuren om alle geïsoleerde stadbewoners, die van poëzie verstoken blijven.

Het zijn die intrieste celloklanken die telkens weer een aparte gevoelswereld oproepen, zoals o.m. bij het bloedmooie ‘Calico Dress’, met de invallende loepzuivere stem van Terry Burns, tijdloos als een sprookje, waarin weemoed en verlangen schuil gaan zoals je schaduwen vermoedt onder een glinsterend wateroppervlak. Op het onzeglijk mooie en instrumentale ‘Unlock the Sky’ hoor je alleen Sera’s cello die als het ware de vlucht van een vogel visualiseert zoals deze zich van de aarde losmaakt om in de lucht te vervagen. De celliste, voluit Dr. Sera Jane Smolen, volgde conservatorium en is ook docente. Een compositie van haar doet derhalve klassiek aan, bij wijlen vermengd met een zekere spiritualiteit. Ook deze dimensie vind je soms terug in de songs van Tom naast een onderstroom van bitterheid zoals bij ‘Love In a Difficult World’ waar de strijkstok de somberte verklankt. Hoe dan ook toont Tom Mank zich een overlever bij wie muziek en poëzie nauw verweven zijn, gevoed door zijn betrokkenheid op de mensheid en het creëren van duurzame schoonheid.

Marcie

It’s stompy, it's original, and it’s gorgeous. We highly recommend it and thank Tom Mank and Sera Smolen personally for their music. Their music is written to inspire all to 'live life in celebration with all respectfully'. - www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

Label: Ithaca Records
info: Hemifran