SOUTHERN AVENUE – SOUTHERN AVENUE

Southern Avenue is de naam van een straat in Memphis die je brengt naar het district Soulsville (waar Jim en Estelle Stewart in 1957 met Stax Records begonnen!), maar ook de naam van een kwintet uit Memphis, dat de soul en gospel tradities van de stad samenvat. De band bestaat uit twee dames en drie heren. De zussenl Tierinii (zang) & Tikyra Jackson (drums) - Ori Naftaly (gitaar), Daniel McKee (bas), & Jeremy Powell (keys).

Gitarist Naftaly, die opgroeide in Israel, nam in 2013 deel aan de IBC en richt in Memphis een eigen band op. Hij ontmoet er zangeres Tierinii Jackson, met wie het klinkt en met wie hij gaat samen werken. Tierinii brengt zus en drumster Tikyra aan en, de veelzijdige jazz geïnspireerde bassist Daniel McKee en toetsenist Jeremy Powell (die uit legendarische Stax Music Academy komt) vervolledigen het vijftal. Dit wordt het begin van Southern Avenue…

Hun muziek kan je samen vatten als:

“ a blend of gospel- tinged R&B vocals, roots/blues-based guitar work and soul-inspired songwriting… “

Het titelloos album van Southern Avenue is een album met tien tracks met op één nummer na (“Slipped, Tripped and Fell in Love” van George Jackson), negen eigen nummers, waarvan Ori Naftaly & Tierinii Jackson het grote deel van de songwriting deden. Het album is opgenomen op twee verschillende tijdsstippen en op twee plaatsen: vijf nummers in oktober 2015 in Inside Sounds in Memphis, TN, en vijf nummers in september 2016 in Zebra Ranch, Coldwater, MS. ’Southern Avenue’ is hun debuut bij Stax Records. Naast het kwintet waren er ook gasten in de studio: slide gitarist Luther Dickinson (van de North Mississippi Allstars), trompettist Marc Franklin (van de Bo-Keys), trombonist Suavo Jones en saxofonisten Art Edmaiston & Kevin Houston.

”Don’t Give Up” is de opener en het éérste nummer van de Memphis, TN, sessies. Het nummer, een mix van Delta blues en gospel, start akoestisch en rustig maar wordt een knappe demonstratie van wat ze in petto hebben. Op slide gitaar is hier Luther Dickinson te horen. Dat Tierinii kan zingen en gevoelens weet over te brengen laat ze in alle toonaarden (gesteund door de blazers blazers met Kevin Houston op sax en Suavo Jones op trombone) horen in ”What Did I Do”. Het dromerige ”It’s Gonna Be Alright” wordt pas echt mooi als Tierinii en zus Tikyra het reffrein samen zingen. ”80 Miles Away From Memphis” is een country rocker, waarin de gitaren (eerst Naftaly, daarna Dickinson) centraal staan. ”Wildflower” tenslotte combineert knap meerdere stijlen en vat e.e.a. (lees: hun veelzijdigheid) goed samen.

De Coldwater, MS, sessies openen met de enige cover. Singer-songwriter George Jackson (1945-2013) was een Amerikaans soul, rock en R&B zanger in het genre Southern soul. Hij schreef ”Slipped, Tripped and Fell in Love”, een nummer dat voor het éérst door Clarence Carter in 1971 uitgebracht werd. Het was een erg populair nummer, want andere versies van o.a. Ann Peebles (1971), Tom Principato (1985), Janiva Magness (2010) en Milk & Green (2015) volgden. De versie van SA Southern Avenue van deze  funk/soul klassieker is TOP! Tikyra Jackson en bassist Daniel McKee zorgen voor de knappe groove en de blazers (Art Edmaiston op sax en Marc Franklin op trompet) zorgen voor de kracht in deze signature Stax track. ”Love Me Right” (met Jeremy Powell achter het orgel) is een dramatische ballade en met de blues rocker ”No Time To Lose” wordt alles rauwer. Tikyra en McKee bevestigen nog eenmaal hun sterkte als ritme sectie in de intro van ”Rumble”. Deze rocker krijgt de nodige funk en gospel ingrediënten om er een feestje van te maken. De afsluiter ”Peace Will Come” is een gospel / blues nummer, met een positieve boodschap. Naftaly’s gitaar geeft aan het nummer het blues gevoel en het koortje (Ava, Laurie & Bradley Jackson) vullen de magische, soulvolle stem van Tierinii erg knap aan.

Het titelloos debuut album van Southern Avenue is een “bullseye”. Met dit knap en gevarieerd soul / blues / R&B album bevestigen (en verzekeren) ze hun Stax toekomst.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”Don’t Give Up” [Ori Naftaly] - 2”What Did I Do” - 3”It’s Gonna Be Alright” - 4”Slipped, Tripped and Fell in Love”* [George Jackson] - 5”Love Me Right”* [Tierinii Jackson/Daniel McKee] - 6”80 Miles Away From Memphis” [Ori Naftaly] - 7”Wildflower” - 8”No Time To Lose”* - 9”Rumble”* [& Tikyra Jackson/Daniel McKee] - 10”Peace Will Come”* (Recorded at Inside Sounds, Memphis, TN, October 2015 / *Recorded at Zebra Ranch, Coldwater, MS, September 2016) – Music/Lyrics by Ori Naftaly & Tierinii Jackson, and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Kevin Houston

Album Line-up:
Tierinii Jackson: lead vocals
Ori Naftaly: guitars
Daniel McKee: bass
Tikyra Jackson: drums, percussion, b-voc
Jeremy Powell: organ, Rhodes electric piano, Wurlitzer electric piano

& Additional musicians:
Luther Dickinson: slide guitar (1,6) / Art Edmaiston: saxes (4,5,8,9) / Marc Franklin: trumpet (4,5,8,9) / Kevin Houston: saxes (2) & b-voc (1) / Suavo Jones: trombone (2) / Ave Jackson, Laurie Jackson, Bradley Jackson: b-vocs (10)

Discography ‘Southern Avenue’:
Southern Avenue [2017] 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Concord Music Group Inc. / Stax Records

video