SELWYN BIRCHWOOD – PICK YOUR POISON

 

 “ Selwyn has the skills to keep the blues genre alive… “

Blues singer-qongwriter / gitarist Selwyn Birchwood was in 2015 al in Wuustwezel op de (laatste!) Nacht van de Blues, in Herent op het (Ge) Varenwinkel Blues & Roots Festival én in Ospel op Moulin Blues (waar Rootstime hem -via Bruce Iglauer en Alligator Records- kon interviewen). We leerden Birchwood in Ospel / Moulin Blues kennen als de vriendelijke artiest, met de opvallende Afro haardos en lap steel.

Selwyn Birchwood is een Amerikaanse blues muzikant uit Tampa, FL. Zijn vader is afkomstig uit Tobago (het kleinste van de twee eilanden die het land Trinidad en Tobago vormen) en zijn moeder uit de UK. Rond zijn zeventiende ontdekt Selwyn via Buddy Guy, Freddie King, Muddy Waters, Albert King, Lightnin' Hopkins en Albert Collins de blues muziek. Op zijn negentiende wordt hij, o.w.v. zijn muzikale kwaliteiten, uitgenodigd door zijn buurman en blues zanger/ lap steel gitarist, Sonny Rhodes. Rhodes bracht zijn eerste album ‘I Don't Want My Blues Colored Bright’ uit in 1977. Rhodes wordt Selwyn’s mentor en Selwyn tourt meerdere jaren met Rhodes als gitarist in de States en Canada (terwijl hij verder studeert aan de universiteit van Tampa).

In 2010 richt Birchwood met bassist Donald Wright, drummer Curtis Nutall en saxofonist Regi Oliver de Selwyn Birchwood Band op. In 2013 wint ze de band de IBC. Bruce Iglauer de baas van Alligator Records, die in de jury zat en die in 2012 al lovend was over de band, biedt hem een platencontract aan.

Als opvolger van zijn derde album ‘Don't Call No Ambulance’ [2014] is er nu het nieuwe album ‘Pick Your Poison’ [2017], waarvoor hij met Regi Oliver (sax), Huff Wright (bas) & Courtney “Big Love” Girlie (drums) dertien tracks opnam. ”Trial By Fire” waarmee Birchwood het album opent, is een swampy bluesy rocker met exotische invloeden, die door Regi Oliver op fluit ingeleid wordt. ”Even the Saved Need Saving” is een bluesy gospel met de opvallende sax van Regi Oliver en Huff Wright en Courtney Girlie, die al klappend met Oliver de backing vocals doen. Met ”Guilty Pleasures” gaan we naar Deep South en laat Birchwood zich nog eens horen als de lap steel gitarist die iedereen met zijn groove inpakt. In de titel song die hierna komt is Oliver ook weer nadrukkelijk aanwezig en spaart Birchwood het wah wah pedaal niet. ”Heavy Heart” is een ballade waarin Birchwood emotioneel een einde maakt aan zijn relatie. ”Haunted” is een forse blues rocker en ”Reaping Time” een nummer over wraak, waarin Birchwood’s steel gitaar zorgt voor de juiste sfeer. ”R We Krazy?” klinkt door de bas van Huff Wright en Birchwood’s gitaar erg funky. ”Police State” is een aanklacht en ”My Whiskey Loves My Ex” persoonlijke humor met watwijsheid. ”Lost In You” is een ballade met de sax die leidt en de afsluiter ”Corporate Drone” een funky escapade, waarin alle bandleden met solo’s nog eenmaal kunnen schitteren.

Selwyn Birchwood’s 'Pick Your Poison' is, drie jaar na ‘Don’t Call No Ambulance’, een compromisloos album dat Selwyn Birchwood’s klasse als blues man van de volgende generatie opnieuw bewijst. Zijn zang is OK, zijn gitaarspel uitstekend en zijn songwriting raak. Wat moet er nog meer zijn?

“ Three years after ‘Do not Call No Ambulance’ is Selwyn Birchwood’s 'Pick Your Poison' an uncompromising album that proves Birchwood's class as a next generation blues man… “

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Trial By Fire” – 02.”Even the Saved Need Saving” – 03.”Guilty Pleasures” – 04.”Pick Your Poison” – 05.”Heavy Heart” – 06.”Haunted” – 07.”Are Ya Ready?” – 08.”Reaping Time” – 09.”R We Krazy?” – 10.”Police State” – 11.”My Whiskey Loves My Ex” – 12.”Lost In You” – 13.”Corporate Drone” – Music/Lyrics by Selwyn Birchwood and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by Selwyn Birchwood

Album Line-up:
Selwyn Birchwood: vocals, guitar, lap steel guitar
Regi Oliver: baritone, tenor & alto sax, flutes, b-vocs
Huff Wright: bass, b-vocs
Courtney “Big Love” Girlie: drums, percussion, b-vocs

Discography SELWYN BIRCHWOOD:
Pick Your Poison [2017] | Don’t Call No Ambulance [2014] |  Road Worn [2013] | FL Boy [2011]

 

Artiest info
Website  
 

Label: Alligator Records

video