MARY BATTIATA & LITTLE PINK - THE HEART, REGARDLESS

 

Het is al ruim tien jaar geleden, dat we in deze kolommen nog eens wat te schrijven kregen over deze dame en haar band, die een verleden hebben in wat we ooit de alt. country noemden. Met deze CD -als ik het allemaal goed begrepen heb is dit de vierde- maken band en frontvrouwe een rechttoe-rechtaan beweging richting klassieke country, zij het met een absoluut hedendaags geluid. Mij was de band onbekend en dus heb ik het recht om u te melden dat ik haast achterover viel bij het horen van de stem van Mary Battiata, als ze haar mond opentrekt op opener “Sun That I Could Count On You”: wat een geluid, wat een wendbaarheid!

Mary schreef op ééntje na alle veertien songs op deze plaat zelf en dus mag ik aan vorige alinea meteen “wat een sterke songs” toevoegen. Die songs liggen bijna allemaal in het country-idioom, al kun je af en toe ook echo’s van pop of twang horen, maar samengevat kun je maar één ding stellen: dit is het betere hedendaagse countrywerk. Daar zijn de bandleden natuurlijk méé verantwoordelijk voor Gitarist Tim Pruitt, Bassist Alex Weber, drummer Ed Hough en pedal steel gitarist Dave Hadley creëren het perfecte kader voor de stem van Mary, die de klassieke tranentrekker niet schuwt, zoals ze uitvoerig bewijst met “Things You Say and Don’t Say”, een song over de klassieke relatieproblemen, waarbij drank en andere vrouwen een rol spelen. De fiddle van gastmuzikant Patrick McAvinue doet hier wonderen en maakt zelfs een oude knar als mij aan het huilen. Echt waar…en ik schaam er mij niet eens over. De ene song, die Mary niet zelf pende, is van de hand van een andere gastmuzikant. Arty Hill, die gitaar speelt op één van de hoogtepunten van de plaat, “Tall Timbers”, is de auteur van “Drive That Fast”, dat je op zijn uitstekende dubbelaar “Heart on My Dirty Sleeve” kunt terugvinden. Ook op “Seven Stars” is Arty present, al doet hij er hier de harmoniezang bovenop.

Er wordt ook her en der accordeon gespeeld op deze plaat: op “Six Miles Out” is die in handen van John Shock, op “Big Big World” en “Seven Stars” is Chris Watling de verantwoordelijke. Al wat banjoklanken betreft, komt dan weer uit de vingers van Mike Munford en dat is werkelijk geen gewoon muzikant. Enfin, ik denk dat wie “banjo player of the year” wordt in een land waar de fantastische banjospelers aan de bomen groeien, die moet wel redelijk bijzonder zijn en inderdaad: het al genoemde “Tall Timbers” en afsluiter “Remember This” behoren tot het beste van de plaat en het zal wel niet echt een toeval zijn, dat Munford op die songs te horen is.

Doet dat iets af aan de kwaliteit van de andere songs? Helemaal niet, want ik luisterde ook met bijzonder veel plezier keer op keer naar de harmonieën van Dudley Connell, jawel, die van The Seldom Scene. Die mens zorgt voor heerlijke momenten, die de op zich al prachtige stem en dito songs van Mary nog meer in de verf zetten. Als ik dat allemaal bijeen optel en als ik bij mezelf naga hoe vaak ik deze CD de voorbije anderhalve week heb gedraaid, dan kan ik niet anders dan dicht bij de maximumscore komen. In tegenstelling tot Mary, die een song op de plaat heeft, die “Seven Stars” heeft, werken wij hier niet met sterren, maar moet u het mijn woorden stellen. Welaan: de jongste plaat van Mary Battiata is, noch min, noch meer een juweeltje van moderne country.

(Dani Heyvaert)

“In the world of country music, the songs that ‘Mary Battiata & Little Pink’ have recorded on their album ‘The Heart, Regardless’ belong to the best ones that are these days available within this genre. Next to her exquisite vocal performance, there is also excellent instrumentation on accordion, fiddle and banjo to be heard in several tracks on this enjoyable and very professionally created record.” – www.rootstime.be  

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

info: Hemifran