IAN FELICE – IN THE KINGDOM OF DREAMS

De in 2006 in New York opgerichte folk- en countryrockgroep ‘The Felice Brothers’ is in de voorbije tien jaar uitgegroeid tot een begrip en een referentiepunt in deze muziekstijl. De broers Ian en James Felice begonnen muziek te maken als ‘buskers‘ in de metrostations rond Brooklyn, maar ze werden pas een echte groep nadat er drie andere muzikanten zich bij hen hadden aangesloten. Simone was de oudste van de Felice-broers en hij speelde lange tijd op drums mee, maar in 2009 besliste hij om de band te verlaten om zich op een solocarrière toe te leggen en daarnaast met ‘The Duke & The King’ een eigen groep op te richten waarin hij als leadzanger optrad.

Bij ‘The Felice Brothers’ nam Ian Felice meestal de leadzang voor zijn rekening en nu heeft hij met “In The Kingdom Of Dreams” ook een eerste soloplaat uitgebracht die door zijn broer Simone werd geproduceerd. De voor deze plaat zeer representatieve albumtiteltrack kunt u via bijgaande YouTube-video beluisteren. Zijn jongere broer James Felice op keyboards en oudere broer Simone Felice op drums hielpen Ian in de opnamestudio met de instrumentatie rond de tien composities die hij voor deze plaat heeft geschreven, terwijl Josh Rawson de rol van bassist waarneemt.

In de nummers op het vrij akoestisch klinkende album brengt Ian Felice songteksten die vaak handelen over zijn herinneringen aan de zorgeloze kinderjaren die hij in zijn geboortestad Palenville, New York heeft doorgebracht. In het huis waar ze als kind opgroeiden werd dit album door de broers Felice opgenomen.

In het aanbod aan songs zijn ook minder prettige herinneringen vervat, zoals in het nummer “In Memoriam” waarin hij reflecteert over de dood van zijn stiefvader toen hij zelf nog maar net 8 jaar was geworden. Ook zijn eigen bezorgdheid over het moment dat hijzelf vader ging worden krijgt een songtekst in het nummer “Water Street” en in het folktroubadourslied “21st Century” zingt Ian Felice over zijn angsten dat het in deze eeuw wel eens helemaal fout zou kunnen gaan met de mentaliteit van de mensen en de politieke onverschilligheid die alsmaar meer opduikt in zijn thuisland Amerika.

Andere pareltjes van songs op dit album zijn “Signs Of Spring” met James Felice heerlijk op keyboards, het intimistisch en emotioneel gezongen liedje “Ten To One” en het meest uptempo gebrachte nummer “Road To America” waarin Simone Felice zijn kenmerkende stempel heeft gedrukt. Ian Felice heeft met “Hotel Swampland” eveneens een boek geschreven waarin hij via gedichten wat dieper ingaat op de verhalen die hij in de liedjes op “In The Kingdom Of Dreams” heeft verteld. Dat boek kunt u eventueel bestellen via zijn website ‘ianfelice.com’.

Bij ons roept deze plaat van Ian Felice herinneringen op aan het betere werk van de jonge Bob Dylan, maar vocaal sluit het nog meer aan bij de muziek van iemand als Conor Oberst (‘Bright Eyes’). Het album werd in amper vier dagen tijd opgenomen en vaak waren de songs al na een eerste ‘take’ klaar voor de persing van deze cd. Het professionalisme van de broers Felice straalt dan ook af van het gehele album en Simone heeft als producer de authenticiteit van het werk van zijn broer Ian op zeer respectvolle wijze weten te capteren.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Loose Music

video