MARK LOTTERMAN – HOLLAND

Op de ‘CD-Baby’-website staat er bij de vroegere singles van de Rotterdamse singer-songwriter Mark Lotterman: ‘aanbevolen als je houdt van Leonard Cohen, Nick Cave en Tom Waits’. Ik kan me voorstellen dat het een hele klus moet zijn voor deze in 2007 op plaat debuterende alternatieve folkmuzikant om aan dergelijke torenhoge verwachtingen te voldoen wanneer hij aan het schrijven van nummers voor zijn nieuwe platen begon.

Na debuutalbum “Pain & Entertainment” uit 2007 verschenen er nog drie andere platen van Mark Lotterman met “Better Things”, “Funny” en “Year Without Summer” die begin 2014 op de markt kwam. Nu mogen we alweer een nieuw album van deze artiest verwelkomen met de release van de cd “Holland”, die eerder te omschrijven is als een groots opgevat muzikaal project waar meer dan 100 artiesten, wetenschappers en doodgewone mensen aan hebben meegewerkt.

We vertelden zojuist dat Mark Lotterman een alternatieve folkmuzikant is, maar die definitie doet eigenlijk veel te kort aan het werk dat hij in het voorbije decennium heeft uitgebracht, want daarop varieerde hij naast folk steeds vlotjes tussen allerlei andere muziekstijlen zoals country, rock, ska en elektropop. Ook in zijn songteksten houdt hij van diversiteit door de éne keer vrolijke en grappige verhalen te verhalen en een andere keer trieste en zwaarbeladen teksten op muziek te plaatsen.

Op het album “Holland” krijgen we deze keer negen muzikale verhalen die door allerlei gasten worden verteld en die zo elk afzonderlijk hun kleine bijdrage aan dit mooie album hebben verleend. De door Lotterman gecomponeerde nummers stuurde hij naar een serie bevriende fotografen, kunstenaars, wetenschappers, cineasten en dichters met de vraag om er hun eigen(zinnige) interpretaties aan te geven, die nadien definitief op de plaat “Holland” zijn terechtgekomen.

Om het verschijnen van deze nieuwste cd nog wat meer in de schijnwerpers te plaatsen organiseert Mark Lotterman tussen midden oktober en begin december drie kunsttentoonstellingen in Rotterdam waar u zeker ook de muzikale realisaties van dit album zult kunnen beluisteren. De eerste single die uit de cd wordt getrokken is ook de openingstrack “Happy” (zie video).

Voor de muzikale begeleiding bij de negen liedjes op “Holland” zorgen Mark Lotterman zelf op gitaar en zang, Bas van Holt op mandoline, Frans Verburg op keyboards (een vintage ‘Suzuki Omnichord’) en Frans Cornelissen op tuba en trombone. Frank Jonas nam de rol van albumproducer waar. De combinatie van leuke muziek en kunst is zonder meer een zeer geslaagd experiment te noemen, waarbij de kwaliteit van de liedjes toch nog altijd een vooraanstaande plaats heeft gekregen.

Het nummer “The Great Farewell” is geïnspireerd op brieven die een Duitse soldaat in de Tweede Wereldoorlog aan zijn geliefde schreef. “The East Of Rotterdam” verhaalt over jongeren en homoseksualiteit, terwijl “Lou Reed” gaat over de ons veel te vroeg ontvallen New Yorkse rocklegende die zelf ook een groot dichter en songschrijver was. Zo blijven de songthema’s elkaar van nummer tot nummer afwisselen en zijn ook de volgende songs “Norway”, “Maashaven”, “Where The Time Goes”, “Till The Very End” en de afsluitende titeltrack “Holland” allemaal als even boeiend te klasseren.

(valsam)

CD-RELEASE: 13 OKTOBER 2017

Exhibities in Rotterdam rond het album “Holland”
- Van 13 oktober tot 22 oktober: TENT
- Van 20 oktober tot 3 december: NL=US
- Van 20 oktober tot 17 november: ViaKunst
Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label / Distr.: Stichting Holland / Sonic Rendezvous

video