SOPHIA MARSHALL – BYE BYE

Het klinkt toch altijd een beetje raar als een beginnende artiest zijn debuutplaat “Bye Bye” noemt. Dat is nochtans wat de Britse zangeres en songschrijfster Sophia Marshall heeft gedaan voor haar uit negen eigen composities samengestelde eerste album, de opvolger van het vorig jaar verschenen minialbum “The Paper Thin EP’. Het betreft hier weliswaar geen aangekondigd afscheid, maar “Bye Bye” is wel de titel van de eerste song op deze plaat van de Americana- en alt.country-liedjes zingende muzikante uit Leicestershire in de Engelse ‘Midlands’.

Sophia Marshall maakte voorheen samen met Liam Dullaghan deel uit van het Americana-duo ‘The HaveNots’ tot ze in 2015 verkoos om aan een solocarrière te gaan werken. Onze recensiecollega’s van ‘Uncut’ vergelijken haar mooie stemgeluid met een mix van countryzangeres Emmylou Harris en Hope Sandoval, de vaak zachtjes fluisterend zingende zangeres van de onvolprezen Californische alt.rockformatie ‘Mazzy Star’.

Deze vergelijking kunnen we volmondig onderschrijven, want ook wij horen de engelachtige stemmen van beide zangeressen zeker terug in de liedjes die Sophia Marshall op “Bye Bye” presenteert. Luistert u bijvoorbeeld maar eens naar het samen met oude ‘partner-in-crime’ Liam Dullaghan gecomponeerde liedje “Losing You” dat we op bijgaande video meegeven en dat als eerste single uit dit album werd gelanceerd.

Het akoestisch gebrachte “Sarah’s Room” met haar zus Sarah als harmony vocaliste, het melancholische “Flares”, het als een niemendalletje rondfladderende “Missing Piece”, het donkere en mysterieuze “Catch Me” dat een soundtracksong voor ‘Twin Peaks’ had kunnen zijn, het intrigerende “Beauty Sleep” en “Hey Al, Woah!” waarin ze een opdringerige kerel laat weten dat ‘neen’ ook echt ‘neen’ wil zeggen; het zijn stuk voor stuk sterk gearrangeerde songs die in een knap uitgewerkte mix op deze uitstekende debuutplaat van Sophia Marshall een plaatsje hebben gekregen.

Zoals wel vaker bij mooie liedjes duurt ook deze plaat niet lang. Na amper een half uurtje wordt er al afgesloten met het ingetogen gebrachte a capella-liedje “Drunken Sailor”. Daarmee worden we een beetje op onze honger achtergelaten door Sophia Marshall, die dat onbevredigde gevoel snel zou kunnen verdrijven door binnenkort al een tweede album met even leuke songs klaar te stomen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

video