PAAL FLAATA – LOVE AND RAIN – THE ATHLETIC SESSIONS

Aan de zangkwaliteiten van de Noorse singer-songwriter Pål Flåta zal intussen wel niemand meer durven te twijfelen. De 49-jarige voormalige frontman van de formatie ‘Midnight Choir’ heeft sinds de release van de plaat “In Demand” in 2002 zeven soloalbums op zijn naam staan. In de laatste drie platen in deze reeks bracht Pål Flåta een muzikaal eerbetoon aan drie grote namen van Amerikaanse singer-songwriters in het Americana-genre. Dat gebeurde voor Chip Taylor in het album “Wait By The Fire” (2012), voor Mickey Newbury in het album “Bless Us All” (2014) en voor Townes Van Zandt in het album “Come Tomorrow” (2016).

De in Skien, Noorwegen geboren Pål Flåta beschikt in eigen land over een statuut als superster. Zijn optredens zijn maanden van tevoren volledig uitverkocht en zijn platen bij ‘Midnight Choir’ en als soloartiest verkopen er als zoete broodjes en behoren tot de platenkast van zowat elke inwoner van Noorwegen.

Zijn levensverhaal leest ook als een roman, met vele goede momenten, maar ook met enkele pikdonkere bladzijden. Dat was vooral het geval toen hij na een lang huwelijk toch scheidde van zijn eerste vrouw. Nadien trouwde hij een tweede keer met de 20 jaar jongere Stinne Sollie met wie hij twee dochters kreeg, maar waarvan hij eind 2015 zijn amper 13 maanden oude dochtertje Dina verloor. Soms lijkt het wel of al die gebeurtenissen in zijn leven een onuitwisbare weerslag op zijn stem hebben gehad. De melancholie en een zekere ‘tristesse’ in zijn soms snikkende stem leiden tot een vorm van medeleven bij de luisteraars, hoewel hijzelf toch blijft beweren dat hij een verstokte optimist is gebleven.

Terug naar de muziek dan maar, want we kregen onlangs het verheugende nieuws dat er een nieuwe plaat van Pål Flåta zit aan te komen. Op 3 november 2017 zal het album “Love And Rain – The Athletic Sessions” worden uitgebracht. Op diezelfde datum zal hij ook éénmalig live te zien tijdens een optreden in concertzaal ‘Q Factory’ in Amsterdam voor het “Sounds Like Townes”-concert.

Op deze samen met zijn trouwe vriend en muzikale medewerker Goran Grini geproduceerde plaat brengt hij tien coverversies van liedjes van grote singer-songwriters die zijn eigen succesrijke muzikale carrière hebben beïnvloed. ‘The Athletic Sessions’ in de albumtitel verwijst naar de ‘Athletic Sound Studio’ in het Noorse stadje Halden, gelegen aan een feeërieke fjord nabij de Zweedse grens.

De liedjes die Pål Flåta selecteerde voor dit ‘tribute’-album zijn een mix van gekende hits en minder gekende tracks van allerlei door hem bewonderde zangers-componisten. De eerste song is “The Comedians”, een nummer dat Elvis Costello schreef voor zijn album “Goodbye Cruel World” uit 1984 en dat hij in 1988 door Roy Orbison liet opnemen voor diens postuum uitgebrachte afscheidsalbum “Mystery Girl”.

Andere bekende nummers zijn “For The Good Times” van Kris Kristofferson, “First Time Ever I Saw Your Face” van Ewan MacColl (bekend in de versie van Roberta Flack), Conway Twitty’s hit “It’s Only Make Believe”, Don McLean’s klassieker “And I Love You So” en het vaak gecoverde “Feel Like Going Home” van Charlie Rich. De albumtiteltrack “Love And Rain” is een nummer van Chip Taylor en “Hand Me Another Of Those” werd door Mickey Newbury geschreven; twee songs van singer-songwriters die Pål Flåta dus eerder al in de schijnwerpers had geplaatst op zijn vorige ‘tribute’-albums.

Hoeft het eigenlijk nog gezegd te worden dat deze nieuwe plaat absoluut thuishoort in de collectie van de vele echte liefhebbers van excellente Americana-muziek. Bij mij is dit album van Pål Flåta alvast verzekerd van een ereplaats tussen al die andere mooie cd’s die deel uitmaken van mijn verzameling.
(valsam)

CD-RELEASE: 3 november 2017

3 november 2017: Q Factory, Amsterdam, NL

 


 

Artiest info
   
 

Label: Blue Mood Records
distr.: [PIAS]