HT ROBERTS - STALEMATE DAYS

De intimistische stemmingssongs van zanger/dichter Ht Roberts laten zich niet of nauwelijks analyseren. Zij ontwikkelen zich in een sfeer van desolate melancholie, immer ongrijpbaar en fragiel. Alhoewel de songs in de lente van dit jaar zijn opgenomen, overschaduwt een herfstgevoel de melodische songlijnen waar doorheen natuurbeelden worden verwerkt als metaforen voor de complexiteit, de onrust en eindigheid van het leven. Multi-instrumentalist Ht Roberts varieert in zijn begeleiding met gitaar, banjo, harmonica en mandoline al naargelang het ritme en het spel van licht en schaduw. Bruno Deneckere, vergezelt hem met tweede gitaar of tweede stem, zoals op het prachtige gelaagde ‘The Turning’. Zelf een songschrijver voelt Bruno de stemmingswisselingen van Ht Roberts goed aan, wanneer deze met hese stem zijn reflectieve songs vertolkt. In die songs gaat een soort tristesse schuil, kenmerkend voor de meeste van Roberts lyrische albums. Deze ‘Stalemate Days’ is inmiddels zijn twaalfde, deze van LaClaireau’ meegerekend.

De elf kleinoden op dit album zijn allen pareltjes van weemoed, waarin een soort breekbaarheid schuil gaat als van kristallen glazen die langzaam naar de tafelrand toeschuiven. Ondanks het verglijden van de tijd probeert de songschrijver door de jaren heen de ontvankelijkheid en verwondering van een kind te bewaren. Hij raakt deze thema’s zijdelings aan en verwoordt alle onbestemde gevoelens in een mijmerende sfeer, soms zelfs haast fluisterend zoals in ‘Dripping Into Flood’, waarbij Nils De Caster met zijn viool de desolaatheid nog schrijnender maakt. Zang en poëzie blijven in evenwicht ondanks de verwarring en tegenstrijdigheid in emoties, vanaf het eerste ‘Snowflakes’ tot het laatste haast kabbelende ‘Stalemate Days’ als een riviertje dat zich wil verstoppen.

Met hier en daar streepjes harmonica en de tweede gitaar van Bruno Deneckere word je magisch meegevoerd doorheen de bluesy gevoelsbedding die telkens weer in de songs opduikt, zoals in het wrange ‘Armistice Day’, het filosofische ‘Ash And Smoke (Walking Man’s Blues)’, het diepzinnige ‘Kicking The Cans Up To The Hill’, het dromerige ‘Stowaways’, met warme gitaarsound, en vooral in het schitterende ‘Half Of Blue’ met mandoline, fragiel als spinrag in de mist. Ht Roberts penseelt zijn songs met de reflecties van zijn emoties, zowel opgediept uit het verleden als beleefd in het heden. Na zijn vorige ‘Rain Change Fair’ en ‘Old Light’ zijn ook de songs op dit album met weemoed omfloerste pareltjes, tekenend voor het universum waarin Roberts dichterlijke bespiegelingen een plaats krijgen. Inmiddels is zijn ‘Stalemate Days’ tourbusje al een tijdje aan het rollen, zodat wij hopen dat het duo ook onze kant opkomt en niet blijft overwinteren in Oost- en West-Vlaanderen wegens aldaar aanhoudend succes.

Marcie

donderdag 5 oktober: Kasteel Waalborre – Asse
vrijdag 6 oktober: tOogenblik – Haren
http://www.toogenblik.be
zaterdag 7 oktober: De Garage – Bavegem
http://www.muziekcentrum.org
zondag 8 oktober: Heurne
maandag 9 oktober: Brasserie Sportoase – Oudenaarde
http://www.brasserie-sportoase.be/events/lijst/
vrijdag 13 oktober: Zonnekouter – Machelen
http://www.dezonnekouter.be
zondag 15 oktober: Bakhuizen (NL)
zondag 29 oktober: Expohuis – Antwerpen
http://www.expohuis.be

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lie Records