LEE SCRATCH PERRY + SUBATOMIC SOUND SYSTEM – SUPER APE RETURNS TO CONQUER

Hij is ondertussen al een paar maanden voorbij aan zijn 81e verjaardag. We hebben het over Rainford Hugh Perry, de Jamaicaanse muziekproducer van reggaebands die beter gekend is in die muziekwereld als de excentrieke Lee ‘Scratch’ Perry en die door ‘Rolling Stones’-gitarist Keith Richard ook wel eens ‘de Salvador Dali van de muziek’ wordt genoemd.

Dubs, remixes en studio-effecten waren zijn handelsmerk om nieuwe instrumentale of gezongen versies van bestaande reggaenummers op te nemen. Zijn vernieuwende werk achter de knoppen van de opnametafels in zijn ‘Black Ark’-studio in Jamaica heeft de ontwikkeling van de reggaesound in de 20e en 21e eeuw zeer sterk beïnvloed, net als zijn samenwerking met de grootste artiesten in dit genre zoals Bob Marley, ‘The Wailers’, ‘The Beastie Boys’, ‘The Heptones’ en Max Romeo.

Het verhaal dat we hier willen vertellen begint in 1976 toen Lee ‘Scratch’ Perry de studio introk met de reggaeformatie ‘The Upsetters’ om het album “Super Ape” op te nemen. Die groep was eigenlijk zijn vaste huisband sinds 1969 en bestond uit gitarist Alva Lewis, organist Glen Adams en de broers Aston Barrett op basgitaar en Carlton Barrett op drums.

“Super Ape” bestond uit tien nummers die allen door Lee ‘Scratch’ Perry gecomponeerd waren. Twee jaar geleden nam de momenteel in Zwitserland wonende Perry het album “The Super Ape Strikes Again” op, samen met de uit elf bandleden bestaande Belgisch-Israelische formatie ‘Pura Vida’. Nu verschijnt er alweer een herbewerkte ‘dub’-versie van “Super Ape” in de vorm van het album “Super Ape Returns To Conquer” waarvoor Lee ‘Scratch’ Perry samenwerkte met het door John Emch en Noah Shachtman in 1999 in New York City opgerichte ‘Subatomic Sound System’.

Deze plaat werd in New York City opgenomen en brengt bewerkingen van meerdere nummers uit het oorspronkelijke “Super Ape”-album van 1976. Die geselecteerde originele songs zijn “Zion’s Blood”, “Dread Lion”, “Patience”, “Super Ape”, “Curly Dub”, “Underground”, “Dub Along”, “Three In One” en “Croaking Lizard”. Het op de video live te beluisteren nummer “War Ina Babylon” was de titeltrack van een album dat de Jamaicaanse reggaelegende Max Romeo in 1976 samen met ‘The Upsetters’ heeft uitgebracht.

“Super Ape Returns To Conquer” is alweer een meesterwerk van Lee ‘Scratch’ Perry die zijn ‘dub’-technieken laat samensmelten met drammende basgitaarklanken en de adembenemende sound van een uit Ethiopië afkomstige blazers- en percussiesectie. De modernere inbreng van de heren van ‘Subatomic Sound System’ is daarbij alleen maar als verrijkend te omschrijven en is eigenlijk hun eerbetoon aan Lee ‘Scratch’ Perry, de uitvinder en stichter van het door hen zo geliefde ‘dub’-genre.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Subatomic Sound

video