TRIO IN BOCCA AL LUPO - NOSTALGIA

'In bocca al lupo' (letterlijk 'in de muil van de wolf') wordt in het Italiaans gebruikt als je iemand veel succes wenst. De uitdrukking kwam oorspronkelijk uit de Italiaanse theater- en operawereld, maar wordt nu courant gebruikt in de dagdaelijkse spreektaal.

Drie Genkse klassebakken uit de jazz, Carlo Nardozza (trompet), Tim Finoulst (gitaar) en Alano Gruarin (piano) hebben met dit album Nostalgia een muzikaal kunstwerkje afgeleverd. Op plaat is dit de eerste samenwerking van dit trio, maar live hebben ze al in diverse formaties samen gemusiceerd, zoals dat in de jazz gebruikelijk is. Nieuwkomers zijn het dus zeker niet, elkeen heeft al enkele soloplaten of muzikale samenwerkingen op het konto.

De titel Nostalgia is perfect gekozen, de meeste nummers zijn al wat ouder, en behoren zeker tot de klassiekers die er bij de Italianen (en ook anderen) ingeprent zitten. De mooie nostalgische hoes straalt dan ook echt de sfeer van de muziek uit.

De sfeervolle opener Tarantella "Godfather" van Carmine Coppola roept echt wel de sfeer van de film op. Het extra tikkeltje magie maakt hier het verschil. Il Padrino (een compositie van Nino Rota) klinkt een beetje plechtig en bijna ontroerend, is natuurlijk ook bekend van de film The Godfather. Beide stukken liggen me zeer na aan het hart, want The Godfather is zowat mijn favoriete film ooi.

In Estate (van Bruno Martino) doet de trompet van Carlo Nardozza je bijna duizelen, zo mooi, zoveel schoonheid, zo zacht en melodieus. Met Gente Di Mare, de klassieker van Umberto Tozzi, wordt ook iets heel moois gedaan. De melodie blijft herkenbaar, maar er wordt op verder geborduurd, zodat het een rustiger jazz cachet krijgt, en er wordt met veel gevoel gemusiceerd.

L’été Indien met een passende trompet-intro is een uitstekende bewerking van dit nummer, dat vooral gekend is in de versie van Joe Dassin klassieker, doch oorspronkelijk was het nummer ook van Italiaanse oorsprong. Prettig nazomersfeertje inderdaad in dit nummer, en dus bij uitstek geschikt voor dit seizoen. Het 'la la la' refreintje denk je ervan zelf bij.

Het wijsje van de traditional Bella Ciao kent iedereen in Italië, en ook velen daarbuiten. In Felicita, een popnummertje dat een grote hit was voor Al Bano en Romina Power in 1982, wordt speels met de melodie gejongleerd zodat het toch weer een beetje speciaal klinkt.

Nostalgia werd opgenomen, gemixt en gemasterd in Studio Crescendo Genk door Pino Guaracci (met hulp van Marc Vliegen). Dit is zonder meer een van de betere Belgische jazz releases van het jaar.

Marc Vos

Line-up:
Tim Finoulst (gitaar)
Alano Gruarin (piano)
Carlo Nardozza (trompet)