RODNEY DECROO – OLD TENEMENT MAN

“Old Tenement Man” oftewel ‘de oude man uit het huurhuis’, dat is de titel van de allernieuwste plaat van de Canadese singer-songwriter Rodney DeCroo uit Vancouver. Het dertien tracks tellende schijfje is de opvolger van het schitterende album “Campfires On The Moon” dat deze in 2004 debuterende muzikant met Amerikaanse roots midden 2016 heeft uitgebracht.

Daarvoor was er een lange periode van stilte geweest rond Rodney DeCroo na de release van het ook al geweldig mooie dubbelalbum “Queen Mary Trash” in 2010. Hij vulde die periode met het schrijven van een dichtbundel met reflecties op zijn jeugdjaren in geboortestreek Pennsylvania. Nu duurde het dus maar een klein jaartje vooraleer er een nieuwe plaat van zijn hand verscheen.

Zijn zevende studioalbum “Old Tenement Man” werd in Calgary opgenomen met de hulp van producer Lorrie Matheson die ook op gitaar, keyboards en bas meespeelt en met Chris Dadge op drums. Tim Leacock speelt op elektrische gitaar bij het nummer “The Backrooms Of The Romance” en Joe McCaffery doet hetzelfde snarenwerk op de song “The Barrel Has A Dark Eye”.

Om één of andere reden moet ik bij albums van Rodney DeCroo altijd denken aan de zang- en muziekstijl van de betreurde Lou Reed, hoewel hij toch ook wel over een eigen sound beschikt. Maar het soms rauwe karakter van de muziek van Lou Reed horen we op deze plaat terug in nummers als “Jacob’s Well”, “Ten Thousand Feet Tall”, “Half Blind Crow” en (o-ironie) het stevig rockende “Lou Reed On The Radio”.

Wij zijn eigenlijk het meest onder de indruk van de nummers “Radio”, een lo-fi gebrachte akoestische ballad en het op bijgaande video te beluisteren softrockliedje “Like Jacob When He Felt The Angel’s Touch”. Ook het door een repetitief orgeldeuntje ondersteunde “In The Backrooms Of The Romance” en de Neil Young-schatplichtige albumafsluiter “The Barrel Has A Dark Eye”, met een niet zo optimistische analyse die Rodney DeCroo maakt van de hedendaagse wereld, zullen hier in de toekomst ook nog wel een aantal keren door de huiskamer schallen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tonic Records

video