IONA FYFE BAND - EAST (EP)

Vanuit Schotland, dat deel van Engeland waar de traditie van het zingen nog altijd erg goed in ere gehouden wordt, krijgen we dit korte schijfje toegestuurd, al gebeurde dat eigenlijk via een ommetje naar Duitsland. Deze ep is een voorproefje van de begin 2018 te verschijnen debuutplaat van de nog erg jong ogende Iona Fyfe, een dame uit de regio Aberdeenshire, die de eretitels aan elkaar rijgt: zopas werd ze “BBC Radio Scotland Young Traditional Musician of the Year 2017” en voordien was ze al vier keer op rij winnares van de “best local singer” prijs op het Keith TMSA festival, ze werd ook beste in de categorie “female traditional singer” bij TMSA Falkland in 2014 en vorig jaar won ze zowel in de categorie “Ladies traditional Singing” in Aberdeen als “Female Singer” bij de Buchan Heritage Society.

Vooraleer u daar een beetje lacherig over doet: dergelijke wedstrijden zijn in Schotland bloedige ernst en er wordt door honderden mensen aan deelgenomen. Noem het gerust het equivalent van de Rock Rally bij ons. Dat Iona prijs na prijs wint, bewijst dus op zijn minste dat het hele eiland of minstens toch met muziekminnende deel ervan -en zijn ze dat ginds niet allemaal?- haar stem en haar zang begint te (h)erkennen.

Dit ep’tje bevat slechts zes songs, waarvan vijf traditionals zijn. Meestal gaat het om eeuwenoude ballades, die via de zogeheten liedboeken die de Bothy Songs verzamelen, van generatie op generatie overgeleverd worden. Zelf was ik maar met twee van de vijf traditionals bekend, namelijk het openende “Sleepytoon” en “Earl Richard”, maar dat is niet meteen belangrijk: waar het hier om gaat, is dat je een staaltje krijgt van het vocale kunnen van Iona Fyfe, die zichzelf begeleidt op piano en Indisch harmonium of shruti box en verder bijstand krijgt van Callum Cronin op staande bas, Chris Ferrie op gitaar en bodhran, Charlie Grey op fidele en tenorgitaar en Ross Miller op allerhande doedelzakken.

Samen leveren zij een ultra fijn kennismakingsplaatje af, waar je alleen maar met ontzag kunt naar luisteren: het respect voor de traditie, gemengd met het oog op moderniteit en de welhaast perfecte beheersing van de verschillende instrumenten -waarvan de stem er één is-, maakt dit schijfje tot een waar genot om naar te luisteren. En meteen ook maar uitkijken naar die full cd, begin volgend jaar….

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video