NICK BLACK – SUMMER + SPRING

Pop, soul, funk en R&B, dat zijn de muziekgenres waarin de 29-jarige Amerikaanse singer-songwriter Nick Black uit Memphis, Tennessee zich als een wild in het rond spartelende vis in het water voelt. Met zijn opvallende falsetstem en zijn gekunsteld gitaarspel maakt hij van zijn live optredens voor het publiek een belevenis om niet zo licht te vergeten. De knappe mix van splinternieuwe muziek en de sound van oude R&B- en soulnummers zijn de belangrijkste kenmerken van wat Nick Black als ‘zijn’ muzikaal werk beschouwt.

Debuutplaat “The Soul Diaries” dateert al van 2012 en diens opvolger “Deep Blue” kwam er in 2015 met daarop twee behoorlijk succesvolle singles “Ocean” en “Worst You Can Do”. Amper twee jaar later verschijnt er nu een derde studioalbum van Nick Black onder de titel “Summer + Spring”. Daarop brengt hij met zijn voornamelijk uit soulstad Memphis afkomstige bandleden dertien nieuwe nummers.

Zoals op zijn voorgaande albums krijgen de strijkers en blazers als typische soulinstrumenten ook hier weer een vooraanstaande rol te vervullen in de instrumentale begeleiding van de liedjes. De thematiek van de songteksten concentreert zich ook nu weer op de liefde in al haar vormen en facetten. Als een doorwinterde crooner roept Nick Black bij de luisteraars herinneringen op aan muzikale grootheden als jazzlegende Al Green, Frank Sinatra en soulzanger Otis Redding die met zijn intrigerende stem en zijn trieste ballads elke gevoelige ziel wist te ontroeren.

“Summer + Spring” begint echter heel opgewekt met het funky liedje en eerste single “Joy To The Girl” (zie video) dat mede door de alom aanwezige blazerssectie herinneringen oproept aan de sound van o.a. ‘The Trammps’ en een aantal andere R&B-sterren uit de ‘Stax’-stal. De vederlichte albumtiteltrack en ook tweede single, lijkt dan weer op iets van iemand als Bruno Mars of Jack Johnson, twee performers die het publiek met hun liedjes een vrolijk en optimistisch gevoel willen bezorgen.

De alom gekende klassieke Memphis-soulsound wordt daarna boven gehaald in het lekker swingende “Nick At Night” met een schitterende trompetsolo en in een andere pure danstrack: “Neighbor”. Vocaal komt Nick Black dan weer heel sterk uit de hoek in de wat trager gebrachte songs “Change”, “Lay It On The Line”, het jazzy “Dance In The Light” en “Outside Of You” en in de tearjerker-soulballads “Runaway Heart”, “When You Say Love” en albumafsluiter “The River”. Van deze getalenteerde jonge artiest zullen we ook in de volgende jaren zeker nog gaan horen, neem dat maar gerust van mij aan.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video