LUCAS LAUFEN - GOODBYE

Compleet onbekende naam is dit voor mij en het vergde enig opzoekingswerk voor ik kon achterhalen dat deze jongeman uit Zuid-Australië stamt, maar zijn werkterrein sinds enige tijd naar Berlijn heeft verlegd. Vandaar wellicht ook de titel van de ep, die een soort afscheidscadeau zou kunnen zijn voor z’n Australische publiek. Als je een foto van Lucas ziet -met imposante hipsterbaard-, kijk je nadien verbaasd op wanneer je zijn jongelingenstem hoort. Die twee kloppen niet….denk je dan.

Het ep’tje dat ons bereikte via de onvolprezen distributeur, die Xango is, bevat vier songs en dateert eigenlijk al van een jaar geleden, maar ik vermoed dat er een full CD zit aan te komen en dat dit kleintje vooruit gestuurd wordt om zo’n beetje de temperatuur te meten. Nou, dat zal best meevallen, want de songs zijn er van de hedendaagse, loepzuivere folksoort, die overigens door Lucas zelf in een interview dat ik van ‘m las als volgt omschreven werd: “beeld je een zeebriesje in, dat door een stad waait, draait en keert en aan de andere kant tot rust komt in een bos”.

Dat lijkt me, nu ik de ep een aantal keer gehoord heb, een akelig accurate omschrijving; dit is zacht en toch krachtig, Lucas vertelt verhalen zonder zijn stem echt te verheffen, zijn folk is er van de sombere soort en ik vermoed dat de man niet elke dag vrolijk huppelend zijn bed uit komt. Maar dat zeker ondergetekende hem niet kwalijk nemen, zeker nu hij mij de voorbije dagen al meerdere malen liet genieten van de schoonheid van zijn erg basic opgenomen liedjes: hijzelf op gitaar en heel eenvoudige, bijna onmerkbare bijstand van drums en staande bas.

De bijgevoegde youtube-link leidt u naar “Boulders”, de eerste song die uit het viertal gehaald werd, maar met een beetje moeite kan u de complete EP beluisteren en, mét mij, een boeiende, beloftevolle jongeman ontdekken, die zijn bijzondere stem draait weet te combineren met zijn beeldrijke teksten. Perfect is dit nog niet, maar ik weet een ding zeker: de naam van Lucas Laufen hou ik in mijn achterhoofd, want ik wil hem absoluut blijven volgen!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Greywood Records
distr.: Xango

video