RIVERDOGS – CALIFORNIA

‘Riverdogs’ is een Amerikaanse hard rockgroep die eind jaren ‘80 in Los Angeles werd opgericht door leadzanger en gitarist Rob Lamothe, bassist Nick Brophy, drummer Marc Danzeisen en leadgitarist Vivian Campbell. Deze laatste naam doet bij u misschien wel een belletje rinkelen, want hij was vroeger bij rockbands als ‘Whitesnake’, ‘Dio’ en ‘Sweet Savage’. Hij is sinds 1992 ook een permanent lid van de Engelse hardrockformatie ‘Def Leppard’ en hij speelt ook nog steeds leadgitaar in de Amerikaanse heavy metalgroep ‘Last In Line’.

Deze rockers hebben sinds hun titelloze debuutplaat “Riverdogs” in 1990 nog vier andere albums uitgebracht met “Bone” en “Absolutely Live” in 1993 en ze luidden een heropleving in na een lange periode van stilte in 2011 met het album “World Gone Mad”. Daarna werd het weer bijzonder kalm wat betreft activiteiten van ‘Riverdogs’, zowel qua optredens als qua nieuw werk. Nu is er echter een einde aan die lange ‘sabbatical leave’ gekomen met een recente reünie en de release van een nieuwe vijfde plaat die “California” als titel kreeg.

Elf nieuwe nummers kregen een plaats op dit album en de vier heren bewijzen dat ze het spelen van luide hard rock nog helemaal niet verleerd hebben, getuige daarvan o.a. de powerrock-openingstrack “American Dream” die we op bijgaande video aan u willen voorstellen. Nog meer snoeiharde gitaarklanken kunnen we horen in o.a. “The Revolution Starts Tonight”, “You’re Too Rock’n’Roll”, “Searching For A Signal” en “Catalina”. Vandaar dat de muziekpers dit nieuwste album graag wil vergelijken met hun debuutplaat uit 1990.

Ietwat zachter gaat het er aan toe in enkele rockballads op “California” zoals daar zijn het aan ‘Bad Company’ herinnerende “Something Inside”, het opvallend brave “Golden Glow” en “I Don’t Know Anything” en het epische nummer “Welcome To The New Disaster”. Ook “Ten Thousand Reasons” en “The Heart Is A Mindless Bird” zouden hierbij kunnen worden vermeld, hoewel deze twee laatste songs naar het einde toe langzaam maar zeker naar een stevig rockende climax toegroeien.

Belangrijk aspect bij de muziek die ‘Riverdogs’ op “California” heeft verzameld, is dat er ondanks de soms keiharde gitaarklanken toch altijd voldoende aandacht voor de melodie van de nummers werd behouden. Als uw met de band mee ouder geworden oren het nog enigszins toelaten, dan zult u zeker van de tracks op dit album kunnen genieten en u op nostalgische wijze mee laten terugvoeren naar zo’n 15 jaar geleden toen hard rock nog een genre was waar men fier op kon zijn om te vertellen dat men er een fan van was.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Frontiers Records
distr: Bertus / V2

video