JACK TEMPCHIN – PEACEFUL EASY FEELING / THE SONGS OF JACK TEMPCHIN

Jack Tempchin is een doorwinterde singer-songwriter uit San Diego, Californië die in 1976 voor het eerst zelf in de schijnwerpers trad met de eerste en enige plaat van zijn toenmalige groep ‘The Funky Kings’. Die band was echter geen al te lang leven beschoren, want sinds 1978 trad Tempchin op als soloartiest en speelde hij mee in de begeleidingsgroepen van allerlei grote Amerikaanse sterren zoals o.a. Jackson Browne, Dolly Parton, Emmylou Harris, Kenny Loggins en Ringo Starr.

Vorig jaar was “One More Song” zijn tiende soloalbum en het leek alsof hij met die titel wou zeggen dat dit wel eens zijn laatste plaat zou kunnen zijn. Maar dat klopt dus helemaal niet, want hier ligt al een nieuw album van Jack Tempchin rondjes te draaien in onze cd-speler: “Peaceful Easy Feeling – The Songs Of Jack Tempchin”.

“Peaceful Easy Feeling” was de titel van de song die Jack Tempchin al in 1972 had geschreven voor zijn vriend Glenn Frey die er met zijn band ‘The Eagles’ een wereldhit van maakte. Tempchin bleef sindsdien een goede vriend van Glenn Frey die op 18 januari 2016 op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slepende ziekte overleed.

Met dit nieuwe album eert Jack Tempchin zijn muzikale partner-in-crime door allemaal liedjes te brengen die Glenn Frey in zijn lange carrière samen met Tempchin heeft geschreven of composities van Tempchin die hij heeft opgenomen, zowel bij ‘The Eagles’ als tijdens zijn succesvolle sololoopbaan. Enkel het nummer “Slow Dancing” (zie video) vormt de uitzondering op deze regel, want dat was een song die Jack schreef en opnam met ‘The Funky Kings’ in 1976. Hij brengt dit mooie liedje hier in een duet met zangeres Rita Coolidge.

Deze sympathieke muzikant brengt die liedjes in zijn eigen typische stijl. Dat wil meestal zeggen dat het tempo laag wordt gehouden en dat de instrumentatie bij de songs van sober tot geheel akoestisch varieert. Opener van het album is het reeds aangehaalde “Peaceful Easy Feeling”, waarna het liedje “Part Of Me, Part Of You” volgt dat ze in 1991 samen schreven voor de soundtrack van de ‘Oscar’-winnende film “Thelma & Louise”.

Het stevig rockende nummer “Privacy”, dat Jack Tempchin en Glenn Frey samen componeerden, is de enige song op deze cd die nooit eerder op plaat is verschenen. Bij de ‘Eagles’-hitsong “Already Gone” krijgt Jack Tempchin de vocale hulp van Chris Hillman, stichtend lid van de originele folk- en countryrockformatie ‘The Byrds’ en later samen met Gram Parsons bij ‘The Flying Burrito Brothers’.

Voor “Soul Searchin’”, één van de grootste hits van Glenn Frey als solozanger, springt blues- en soulzangeres Janiva Magness bij om Tempchin vocaal te ondersteunen. Ook bluegrass- en countrygitarist, dobro- en banjospeler Herb Pedersen draagt zijn steentje bij aan “Already Gone” en het later volgende liedje “It’s Your World Now” waarmee deze plaat wordt afgesloten en dat vroeger ook al door ‘The Eagles’ werd opgenomen.

Zoals Jack Tempchin zelf in een interview vermeldde, is dit nieuwe album al helemaal gevuld met grote hits, nog vooraleer het op de markt zou verschijnen. Het concept maakt van dit muzikale eerbetoon aan de veel te vroeg overleden Glenn Frey een plaat om te koesteren en aan uw verzameling toe te voegen. Maar dat geldt eigenlijk voor zowat alle vorige albums van Jack Tempchin.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Elan Records

video