LIARS – TFCF

 

De New Yorkse formatie ‘Liars’ is eigenlijk het geesteskind van één man: Angus Andrew, die in 2000 de band oprichtte en daarin sindsdien de enige constante factor is en voortdurend met wisselende leden samen zijn muziek speelde. Sinds het ontstaan van ‘Liars’ werden intussen al zeven studioalbums uitgebracht en in die periode varieerde de gebrachte muziek van punk rock tot elektronische en experimentele rock.

De meest recente plaat van ‘Liars’ kreeg de titel “TFCF” wat staat voor ‘Theme From Crying Fountain’. Dit achtste album bestaat uit elf tracks en kreeg de sticker ‘Parental Advisory – Explicit Content” opgekleefd, iets wat er op wijst dat er in de songteksten wel een paar woorden voor kunnen komen die niet zo geschikt zijn voor jonge oortjes.

De sound van ‘Liars’ brengt elektronisch geproduceerde muziek samen met conventionele instrumentatie en allerlei ‘samples’ waardoor een heel eigen en herkenbaar geluid wordt gecreëerd. In tegenstelling tot de laatste plaat “Mess” die in 2014 in Los Angeles tot stand kwam, werd deze nieuwe plaat opgenomen in Australië waar Angus Andrew geboren is en waar hij terug naartoe is getrokken om aan de boord van de oceaan de rust te vinden en de inspiratie voor deze elf nieuwe nummers van ‘Liars’.

Er zijn intussen al twee singles uit dit nieuwe album getrokken met eerst elektropopsong “Cred Woes” (zie video) en wat later het door allerlei percussie gedomineerde nummer “Coins In My Caged Fist” met op de B-zijde de albumopeningstrack “The Grand Delusional”. Verwacht vooral geen vlot in het gehoor liggende muziek van ‘Liars’ want u zult zeker enige moeite moeten doen om de basis van de nummers op “TFCF” te kunnen doorgronden.

De meest radiovriendelijke tracks op dit album zijn volgens ons “Staring At Zero” en het met akoestische gitaar begeleide “No Help Pamphlet”, een song waarin hij op muzikale wijze afscheid neemt van Aaron Hemphill, de man die hem het langst heeft bijgestaan als groepslid van ‘Liars’, maar die nu een misschien definitieve ‘sabbatical leave’ heeft genomen en in Berlijn is gaan wonen.

De ‘samples’ die hij in de Australische natuur heeft opgenomen komen uitdrukkelijk aan bod in het wat mysterieus klinkende nummer “Face To Face With My Face” dat een aantal kenmerken van oude Gregoriaanse gezangen in zijn sound heeft verwerkt. Het meest opvallende liedje op dit album is het vrolijk klinkende, catchy folknummer “No Tree No Branch” waarin we gelijkenissen menen terug te vinden met het werk van een band als Jason Lytle’s indie rockgroep ‘Grandaddy’.

De eenzaamheid die de zelfgekozen verbanning van Angus Andrew naar de bosrijke natuur van Australië heeft veroorzaakt, klinkt misschien nog wel het best door in de korte albumafsluiter “Crying Fountain” en in het daaraan voorafgaande “Ripe Ripe Rot”. Het vraagt zeker heel wat gewenningstijd, maar eens die er op zit, valt het nieuwste album “TFCF” van ‘Liars’ eigenlijk heel goed te pruimen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Mute Records
distr: [PIAS]

video