SHELBY LYNNE & ALLISON MOORER – NOT DARK YET

Met de talentrijke Teddy Thompson als producer van hun eerste duo-album hadden de zussen Shelby Lynne en Allison Moorer geen betere keuze kunnen maken, want er is geen betere optie voorhanden als het aankomt op het opnemen van zorgvuldig geselecteerde coverliedjes die in een geheel eigen kleedje worden omgetoverd.

Dat is nu net wat de twee country- en Americana-songs brengende dames hebben gedaan voor het album “Not Dark Yet”. Beiden hebben ze elk een zeer succesvolle solocarrière met in totaal 24 albums op hun conto staan en sporadisch werd er door de ene ook wel eens meegezongen op een soloplaat van de andere.

Shelby Lynne woont al enkele decennia in Californië en Allison verblijft in New York City, terwijl hun roots toch in Alabama lagen. Ze gingen een poosje samen in afzondering en schreven de titels op van de liedjes van andere artiesten, songs waarvan ze in de voorbije jaren onder de indruk waren gekomen. Het werd een zeer uiteenlopende collectie van nummers, artiesten en muziekgenres waar ze soms met pijn in het hart hebben moeten in schrappen om zo tot een lijstje van tien tracks te komen die nu op “Not Dark Yet” werden verzameld.

Er zitten folk-, rock-, pop-, country-, bluegrass- en zelfs grunge-liedjes tussen en het onder aan deze recensie toegevoegde lijstje geeft u een goede indruk van wat u allemaal op deze prachtplaat mag verwachten. De ‘Nirvana’-grungerocker ‘Lithium’ werd door de zussen getransformeerd in een zachte roots-song, maar bij alle andere nummers werd de originele muziekstijl zo goed als mogelijk in stand gehouden. Beklijvend is ook hun prachtige versie van de Nick Cave-klassieker “Into My Arms”. De bij leven al legendarische pianist-organist Benmont Tench verdient naast producer Teddy Thompson eveneens een extra pluim voor zijn uitstekende toetsenwerk in de begeleiding van de dames.

De afsluitende song “Is It Too Much” componeerden Shelby Lynne en Allison Moorer samen. Het werd één van de meest emotionele liedjes op deze plaat, want het onderwerp van die song wordt gevormd door de diepe littekens die de moord die hun vader op hun moeder pleegde in 1986 op hun zielen heeft achter gelaten. Meteen daarna pleegde hun vader ook nog zelfmoord voor de ogen van zijn dochters. Shelby Lynne was toen net 17 jaar geworden en Allison Moorer pas 14 jaar toen ze plots weeskinderen werden.

We hoeven hier niet echt verder in te gaan op elk van de tracks van “Not Dark Yet”, maar we willen u wel nog een vriendelijk verzoekje overmaken: schaf deze plaat aan en geniet met volle teugen van het schitterende werk dat Shelby Lynne en Allison Moorer u op deze plaat komen aanbieden. U zult zich de aanschaf van deze cd zeker niet berouwen, want de hemelse zangpartijen van beiden bekoren van bij het prille begin tot het veel te vroege einde.

(valsam)

 


TRACKLIST

My List – The Killers (uit ‘Sam’s Town’ – 2006)
Every Time You Leave – The Louvin Brothers (uit 1960)
Not Dark Yet – Bob Dylan (uit ‘Time Out Of Mind’ – 1997)
I’m Looking For Blue Eyes – Jessi Colter (uit 1976) – zie live vertolking op de video
Lungs – Townes Van Zandt (uit ‘Townes Van Zandt’ – 1969)
The Color Of A Cloudy Day – Jason Isbell & Amanda Shires (uit 2016)
Silver Wings – Merle Haggard (uit ‘A Portrait Of Merle Haggard’ – 1969)
Into My Arms – Nick Cave (uit ‘The Boatman’s Call’ – 1997)
Lithium – Kurt Cobain (uit ‘Nevermind’ van Nirvana – 1991)
Is It Too Much – Lynne/Moorer

Artiest info
Website  
 

Label: Silver Cross Records / Thirty Tigers

video