JESSE TERRY – STARGAZER

We hebben het op deze pagina’s al wel eens vaker gehad over verrassende nieuwe ontdekkingen in de hedendaagse muziekwereld en hier hebben we alweer een album van zo’n uit de band springende nieuwe rijzende ster in de cd-speler zitten. We hebben het over Jesse Terry, een jonge Amerikaanse singer-songwriter uit Stonington, Connecticut. De vakpers spreekt over hem als de jongere versie van George Harrison, Ryan Adams, Jackson Browne, Josh Ritter en Jason Isbell.

Dat was al het geval bij de release van zijn vorige albums “Empty Seat On A Plane” in 2012, “Stay Here With Me” in 2013 en “The Calm & The Storm” in 2015. De beluistering van zijn nieuwste, vierde studioalbum “Stargazer” zorgt alleen maar voor een bevestiging van al deze lovende vergelijkingen. Jesse Terry schrijft vooral tijdloze en melodieuze liedjes die allerlei invloeden van sterk uiteenlopende muziekstijlen herbergen en zijn werk op die manier een heel eigen karakter geven.

Hij won vorig jaar de prestigieuze ‘John Lennon Songwriting Contest’ en mocht daardoor eind 2016 de opnamestudio induiken met producer Josh Kaler om het enkel te downloaden album “Natural” op te nemen. Die plaat bestaat voornamelijk uit akoestisch gebrachte liedjes die Jesse Terry samen met een aantal mooi(e) zingende Amerikaanse dames heeft gebracht, zoals o.a. folkzangeres Dar Williams, countryzangeres Kim Richey, Carry Ann Hearst van folkduo ‘Shovels And Rope’ en Erin Rae, de frontvrouw van Nashville’s folkpopgroep ‘Erin Rae & The Meanwhiles’.

“Stargazer” is de titel van zijn nieuwste studioplaat die in Nashville werd opgenomen, die eveneens door multi-instrumentalist Josh Kaler werd geproduceerd en die elf nieuwe composities van Jesse Terry bevat. Voor deze opname werd een beroep gedaan op een volwaardige orkestratie met een heus strijkersensemble. Openen doet hij op deze plaat met de prachtige albumtiteltrack die u op bijgaande video kunt beluisteren en waarbij u zeker ook zal terugdenken aan de grootste stem aller tijden: Roy Orbison.

Het strijkorkest speelt een voorname rol in de instrumentatie van het daaropvolgende nummer “Woken The Wildflowers” dat wat kenmerken van de muziek van Jeff Lynne’s supergroep ‘Electric Light Orchestra’ vertoont. Singer-songwriters Tom Petty, Jesse Malin en Fran Healy van de Schotse rockgroep ‘Travis’ komen dan weer voor onze geest bij de beluistering van de tracks “Dangerous Times” en “Won’t Let The Boy Die”. “Only A Pawn”, “Kaleidoscope” en “Stay Low” roepen anderzijds mooie herinneringen op aan de ‘golden sixties’ en de toen overal aanwezige muziek van ‘The Beatles’.

Die diversiteit aan songs en melodieën gaat gewoon verder tot aan het te vroege einde van het album. “Dance In Our Old Shoes” is een frisse popsong die tot dansen uitnodigt, net als “Runaway Town” dat een stevig rockende Springsteen-achtige ode is aan muziekstad Nashville, Tennessee. De repetitieve sound bij het nummer “Trouble In My Head” is zo catchy dat ze je nadien niet gemakkelijk zal loslaten en de albumafsluiter “Dear Amsterdam” is een zeemzoete ballad die op haast hartverscheurende wijze wordt gepresenteerd.

Jesse Terry is een singer-songwriter met een ijzersterke persoonlijkheid en een muzikant die zich graag als een vis in het water beweegt tussen allerlei muziekstijlen. Dat doet hij bovendien op een uitstekende wijze, wat voor hem alle opties open laat voor de muziek die hij in de toekomst zal gaan maken. Dat dit hem dan ook fans in allerlei genres zal gaan opleveren is daarbij mooi meegenomen. Dit album “Stargazer” is alvast een heel warm aanbevolen plaat van deze veelbelovende artiest.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Jackson Beach Records

video