OMD – THE PUNISHMENT OF LUXURY

 

Het was al van 2013 geleden dat we nog iets van de Britse synth-popformatie ‘OMD’ of ‘Orchestral Manoeuvres In The Dark’ hadden gehoord. Toen brachten zanger-bassist Andy McCluskey en keyboardsspeler Paul Humphries hun twaalfde plaat “English Electric” op de markt en ze trokken ter promotie doorheen de Europese concertzalen om er de nieuwe nummers en vooral hun oude hits live te spelen voor een intussen samen met de twee core-bandleden mee ouder geworden publiek.

‘OMD’ begon aan hun succesverhaal in 1978 met een fantastische debuutsingle die “Electricity” als titel droeg. Meteen daarna verscheen hun anti-oorlogsliedje “Enola Gay”, vernoemd naar het vliegtuig dat op 6 augustus 1945 de allesvernietigende atoombom boven Hiroshima had gedropt. Ook hun derde album “Architecture & Morality” uit 1981 groeide uit tot een echte cultplaat die later als inspiratiebron ging dienen voor vele andere bands die zich op elektropopmuziek gingen toeleggen met o.a. “The XX”, “The Killers” en “Eurythmics” als enkele voorbeelden.

Na een indrukwekkend parcours met heel wat hitsingles (o.a. “If You Leave”, “Maid Of Orleans”, “So In Love”, “Locomotion” en “Forever Live And Die”) en even succesvolle albums kwam er in 1999 een einde aan de samenwerking tussen Andy McCluskey en Paul Humphries. Vele fans dachten toen dat dit ook het einde zou zijn voor ‘OMD’. Maar in 2006 vonden beide heren dat de tijd gekomen was om opnieuw te gaan samenwerken en nieuw materiaal op te nemen.

Bij het begin van het nieuwe schooljaar op 1 september krijgen we nu na vier jaar stilte ook een splinternieuwe 13e plaat van ‘OMD’ onder de titel ‘The Punishment Of Luxury”. Daarop staan twaalf nieuwe nummers die allemaal de kenmerkende signatuur ‘McCluskey-Humphreys’ dragen en hun voor ‘OMD’-fans onmiskenbare sound met catchy door synthesizers aangestuurde popmelodieën aan de basis van de muziek hebben. Op de video bij deze recensie kunt u alvast de albumtiteltrack en nieuwe single uit dit album ontdekken.

De op het podium als een jong veulen ronddartelende Andy McCluskey zal bij de binnenkort volgende live optredens weer zijn onuitputtelijke dynamiek en energie kunnen etaleren op de sound van enkele nieuwe nummers uit deze cd. Songs als “The Punishment Of Luxury”, de eerste single “Isotype” of het catchy “Kiss Kiss Kiss Bang Bang Bang” en de ballads “What Have We Done”, “One More Time” en “The View From Here” zijn uiterst geschikt om het publiek weer in een danstrance te brengen en het succesverhaal van ‘OMD’ met hun voor alle tijden en alle leeftijden geschikte liedjes gewoon voort te zetten.

U kunt deze nu al legendarisch te noemen groep binnenkort live gaan bekijken in Nederland en België. Andy McCluskey, Paul Humphries, Martin Cooper (keyboards) en Stuart Kershaw (drums) zullen u daarbij probleemloos weten mee te slepen in een onvergetelijk muzikaal avontuur dat u daarna nog gedurende ettelijke dagen een zeer verslavend ‘feel good’-gevoel zal blijven bezorgen.

(valsam)

 

Dinsdag 5 december 2017: 013 - Tilburg, NL
Woensdag 6 december 2017: De Roma - Borgerhout, Antwerpen, BE
Artiest info
Website  
 

Label: 100% Records / Sony

video