TOKYO ROSENTHAL – THIS MINSTREL LIFE


Folk- en Americana-zanger en songschrijver Tokyo Rosenthal hoeven we u hier allicht niet meer echt voor te stellen. ‘Toke’ zoals zijn vrienden hem mogen noemen, is hier bij ‘Rootstime’ al zo vaak te gast geweest met zijn vorige albums dat u zelf maar eens moet naslaan op deze pagina’s hoe vaak we hem en zijn werk in het verleden al hebben bejubeld.

We zullen dan ook maar meteen overgaan tot de orde van de dag en u zijn allernieuwste plaat voorstellen. “This Minstrel Life” is het zevende studioalbum van Tokyo Rosenthal en volgt op zijn in 2015 verschenen plaat “Afterlife”. Er staan zes nieuwe, zelf gecomponeerde songs op deze plaat en vier live gebrachte liedjes, waarvan er drie ook door hem werden geschreven.

Het enige gecoverde nummer “Mama Tried” is een liedje uit het rijke songboek van de Amerikaanse countryster Merle Haggard die vorig jaar op 6 april is overleden. Hij was één van de eerste singer-songwriters die de geroemde ‘Bakersfield’-sound ontwikkelde, een genre dat Tokyo Rosenthal altijd al tot zijn favoriete muziekstijlen heeft gerekend. De in de studio opgenomen tracks kwamen in Chapel Hill, North Carolina tot stand en de producersrol werd door Tokyo Rosenthal gedeeld met Chris Stamey, die ook alle werk op basgitaar bij deze songs voor zijn rekening heeft genomen.

De in de studio opgenomen song die ons het meest bij blijft is de Tex-Mex-ballad “Now I Believe There’s A Devil” waarin David DiGiuseppe schitterend accordeonwerk aflevert, terwijl Dan Mahoney op dobro voor mooie extra klanken zorgt. Dit nummer zou een politiek geladen statement zijn dat ‘Toke’ schreef na de verkiezing van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president.

Ook de folkballad “The Last Seder” met Juanito Laguna in een instrumentaal intermezzo op fluit maakt indruk en het voor deze cd lichtjes aangepaste oudere nummer “The Immigrant Revisited” bezingt het in deze dagen in Amerika meer dan ooit populaire thema van de immigratie. Tokyo schopt hierin nog maar eens stevig tegen de schenen van de 45e president van de (niet meer zo) Verenigde Staten.

De live tracks zijn opnamen die op vier verschillende locaties werden geregistreerd. “Mama Tried” brengt hij samen met bluegrass-trio ‘The Sap Boilers’ in Pittsboro, “Little Poetry Girl’ met de Italiaanse gitarist en singer-songwriter Manguss in Knoxville, Tennessee, het op de video te beluisteren “There Is No Perfect Love” met mandolinespeler Charlie Chamberlain in Austin, Texas en “Love Won Out” met fiddler Kieran O’Malley tijdens een optreden in 2015 in het Britse stadje Keighley.

‘Vakmanschap is meesterschap’ is een gezegde dat zeker geldt voor zowat alles wat Tokyo Rosenthal in zijn meer dan 30 jaar lange muziekcarrière op plaat heeft opgenomen. De nieuwe cd “This Minstrel Life” is daar eigenlijk gewoon een voortzetting van en de opstap naar een allicht snel weer volgend nieuwe album van deze sympathieke rasartiest.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: TOKYO ROSENTHAL
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Rock & Sock Records

video