BLACK NOTE GRAFFITI – VOLUME II: WITHOUT NOTHING I’M YOU

Progressieve rockmuziek is een genre waar ik het altijd wat moeilijker mee heb gehad en dat zal wellicht nooit meer volledig gaan verdwijnen in de volgende jaren. Vaak vind ik dat het allemaal wat te bombastisch en te gekunsteld klinkt, maar zoals altijd zijn er steeds uitzonderingen op de regel te vinden, bijvoorbeeld met groepen als ‘Queens Of The Stone Age’, ‘Soundgarden’ of ‘Green Day’.

Vanuit de Amerikaanse stad Ann Arbor, Michigan kregen we onlangs het schijfje “Volume II: Without Nothing I’m You” van de viermansrockformatie ‘Black Note Graffiti’ toegestuurd. Het is de opvolger van het album “Volume I” dat de band eerder in 2013 op de markt had gebracht. De bandleden zijn de broers Kris (gitaar) en Kurt (percussie) Keller, bassist Adam Nine en leadzanger en gitarist Ricardo Ortiz.

Ze brengen een mix van heavy metal en hard rock op deze plaat die uit elf tracks bestaat. Net als de zonet vernoemde bands besteden ze voldoende aandacht aan het behouden van een goede melodie en een catchy riff in hun nummers. Geopend wordt er op “Without Nothing I’m You” met een stevige rocksong “No Love Lost” dat herinneringen oproept aan werk van ‘Led Zeppelin’ en ‘Black Sabbath’. Het nummer “Such Is Art” is eveneens de eerste single uit deze plaat en kunt u op de hierbij toegevoegde audiotrack beluisteren.

De snerpende gitaarriffs blijven wild rondgestrooid worden in de volgende nummers op deze cd: de energieke tracks “Castles”, “False Start” en “Bars From The Cages” kunnen de liefde van deze band voor de powerrocksound van ‘Queens Of The Stone Age’ en hun frontman Josh Homme niet verbergen. Pas bij het begin van de drie opeenvolgende rockballads “Shadows”, “Why We Trust” en “Relapse” gaat het tempo even drastisch naar beneden en horen we dat Ricardo Ortiz ook heel goed kan zingen zonder daarbij te moeten schreeuwen.

Daarna gaat de beuk er echter weer onverbiddelijk in met hard rocksongs “Natural”, “Wicked Ways” en afsluiter “Send Off”. Die overstap zorgt er echter ook voor dat er plots te weinig variatie in de nummers op dit album valt waar te nemen. Voor hun volgende platen zullen de heren van ‘Black Note Graffiti’ toch een keuze moeten proberen te maken over welk soort publiek ze met hun muziek willen bereiken.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby