BIRDSEED - NOT OUT OF TIME (EP)

Beetje een bijzonder verhaal, dat van deze band uit San Francisco: de groep werd in 2012 gevormd door enkele ouders die elkaar pas leerden kennen doordat hun respectieve kinderen aan dezelfde muziekschool studeerden. Dat zal allicht wat samen koffiedrinken bij te pas gekomen zijn, waarna de gesprekken als vanzelf bij “muziek” terecht kwamen en voor je ’t besefte opperde iemand het onzinnige idee om dan maar een groepje te vormen met die ouders. Ik weet niet of het zo liep, maar het zou alvast gekund hebben: gitarist Mason Morfit, drummer Scott Bell en bassist George Belton waren de eerste drie bemanningsleden die zich een weg zochten en vochten in de eindeloze lijst van coverbare rocknummers. Zonder er verder al te zeer bij na te denken, schreven ze zich in voor de “Battle of the Dad Bands” in de Bimbo’s 365 Club en het was pas toen de datum voor die wedstrijd akelig dichtbij kwam, dat het trio zich realiseerde dat ze zonder zanger(es) eigenlijk nergens stonden. In een bui van milde paniek kwamen ze toen bij Kerry Landreth terecht en de stem van die vrouw bleek een ware ontdekking te zijn, en op die manier bouwde de band in géén tijd een trouwe schare fans uit.

George Bolton stopte er na enige tijd mee en werd vervangen door Lane Murchison, de oprichter van de muziekschool van de kinderen, en even later kwam ook multi-instrumentalist Jamie Goodyear erbij, zodat er nu een zanger én een zangeres in de band zaten. Dat familieclubje kreeg nog wat meer glans, toen saxofonist Peter Landreth de rangen vervoegde. Toen zangeres Kerry Landreth in 2015 te horen kreeg dat ze borstkanker had, werd alles plots dringend: de eerste twee eigen nummers, “Next Trip Around The Sun” en “More Than I Needed The Truth” werden opgenomen en waren een soort van testament “voor het geval dat…”: in de eerste song schrijft Landreth over sterfelijkheid en angst, in de tweede zegt ze, samengevat, dat je in een goeie relatie liever geluk dan gelijk hebt. Klinkt een beetje zweverig, misschien, maar als je weet dat de zangeres zwaar ziek was, van de ziekenhuiskamer rechtstreeks naar de studio gereden werd en ze tussen de verschillende takes door zelfs op de grond moest gaan liggen om weer een beetje bij te komen, dan ga je die songs anders beluisteren. Begin 2016 werden “We Can Do It” en “Not Out Of Time” opgenomen, in ongeveer dezelfde pijnlijke omstandigheden, met die bijkomende bijzonderheid, dat Kerry’s dochter Bebe meeschreef aan “We Can Do It” en er ook op te horen is.

Begin 2017 dan, was er “I Want You To Know”, een liefdesbrief van een ouder aan een kind, waarbij de ouder goed genoeg weet dat het kind de boodschap pas jaren later zal kunnen vatten. De vijf songs zijn nu op een 10”-vinylplaat bijeengebracht als voorproefje op de tournee, die eind 2017 zal volgen, want, jawel -en dit is het beste nieuws: de kanker, die als “ongeneeslijk” bestempeld werd, lijkt overwonnen.

Even nog de muziek situeren: dit is rock, met country-accenten, met popinvloeden en meer dan eens denk je aan Fleetwood Mac, maar net zo goed hoor je de vroege Carole King voorbij komen. Heel fijne plaat van een band, waarvan de leden lang geen tieners meer waren, toen ze beslisten met een groep te starten. Dat ze allemaal zeer fijn met hun instrumenten kunnen omgaan, is uiteraard meegenomen, maar toch is het vooral de krachtige boodschap achter de songs, die de aandacht naar zich toe zuigt. Heel fijn klein plaatje, waarvan ik mag hopen dat zangeres Kerry Landreth over twintig jaar met trots aan haar kleinkinderen zal kunnen zeggen: kijk eens, dit heeft Oma gemaakt, toen ze heel ziek was….

(Dani Heyvaert)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

label: Bird Records

video