ANTIBALAS – WHERE THE GODS ARE IN PEACE

 

Het lijkt me een superleuke ervaring te zijn om mee te spelen met de uit Brooklyn, New York stammende Afrobeat-formatie ‘Antibalas’. Op hun website vermelden ze niet minder dan 21 namen van muzikanten die deel uitmaken van deze groep. Ik stel me daar dan tournees bij voor met een goed gevulde tourbus waar veel plezier wordt gemaakt, waar grote eetfestijnen plaatsvinden met de hele bende en waar constant jamsessies ontstaan met allerlei instrumenten die al die kleurrijke figuren bespelen.

Of dit in realiteit ook zo is weten we niet echt, maar onze fantasie mag voor één keer ook wel eens stevig op hol slaan, toch. De sound die dit leuke gezelschap produceert is een mix van funk, jazz, soul en latin die zich alvast uitstekend leent tot het verzorgen van optredens waarbij het publiek zich een hele avond in het zweet zit te dansen.

Qua platen konden we zien dat ze er al viif op hun conto hebben staan met “Liberation Afrobeat Vol. 1” uit 2000, “Talkatif” uit 2002, “Who Is This America?” uit 2004, “Security” uit 2007 en “Antibalas” uit 2012. Vijf jaar na die laatste release komen ze nu met een nieuw album op de proppen. “Where The Gods Are In Peace” is de titel van hun zesde plaat die amper vijf tracks bevat.

Het gaat dan ook om lang uitgesponnen nummers, te beginnen met het dynamische, elf minuten durende “Gold Rush” waar we u graag mee laten van genieten via de bijgaande video van een live optreden van ‘Antibalas’ in juni 2014 in de Spaans-Catalaanse hoofdstad Barcelona.

Track nummer twee is “Hook & Crook” dat gedurende 9 minuten weet te boeien. De resterende tracks maken deel uit van een trilogie: “Tombstown Pt.1”, “Tombstown Pt.2” (met een gastoptreden van onze Belgische zangeres Marie Daulne aka ‘Zap Mama’) en “Tombstown Pt.3” vullen de overige 16 minuten op dit album, dat op zijn minst verrassend en ontwapenend kan worden genoemd.

Mocht u ‘Antibalas’ (wat Spaans is voor ‘bulletproof’ of ‘kogelvrij’) nog niet zo goed kennen, dan kunnen we dit nieuwe schijfje warm aanbevelen ter kennismaking. Vermoedelijk zult u daarna snel op zoek gaan naar hun hierboven vermelde vorige albums, met als objectief u nog wat langer in de wereld van hun aanstekelijke dansmuziek onder te dompelen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Daptone Records
distr.:: V2

video