JOHNNY OSKAM – IN MY SHADOW

 

 “ Bluesy and hard-hitting rock & roll with a modern sound... “

Johnny Oskam is een rock en blues artiest, gitarist, singer-songwriter en producer met een piano en koorzang achtergrond uit Orange County, CA. Op zijn achttiende, hij was eerder al geboeid door songwriters als John Mayer, geraakt hij, na een optreden van Jonny Lang, geïnteresseerd in gitaar muziek en blues:

"I had never been moved by music like that before. It was powerful for me in more ways than just music. It was a spiritual experience…".

Na het ontdekken van artiesten als Son House, B.B. King, Albert King, Albert Collins, Jimi Hendrix, Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan en “nieuwkomers” als Derek Trucks, Tab Benoit, Matt Schofield, Philip Sayce, Doyle Bramhall II en Kenny Wayne Shepherd, gaat hij zich toeleggen op gitaar spelen en geraakt hij in de loop der jaren beïnvloed door meerdere stijlen, die variëren van Grunge tot Jazzy Electronic Grooves. Al deze invloeden bepalen zijn hedendaagse unieke gitaarstijl.

Op ‘In My Shadows’, de opvolger van zijn debuut ‘Soul Search’ [2014], proef je invloeden van Led Zeppelin, Cream, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Soundgarden en Rival Sons. Led Zeppelin is op ‘In My Shadow’ levendig aanwezig in de opener “Badlands”, een typische hard rocker, die Oskam met enkele snijdende solo’s en zijn bandleden (Katin Burns: drums, Marc Encabo: bas & Kyle Schafer: keys) met de gekende riffs, uitvoerig “in the spotlights” zet. Dit gegeven verklaart ook een uitspraak van Grammy Award winnaar Albert Lee:

“ A young guy who can really play…”

Dat Oskam naast een uitstekend gitarist ook een een prima blues zanger geworden is, hoor je op “Turn the Key” en in “Devil’s Comin’”. Het is een nummer,dat je in een sinistere sfeer dompelt, die niet altijd noodzakelijkerwijs geassocieerd wordt met hedendaagse bluesrock. In een andere opvallende track “Hold Your Tongue” maakt hij gebruik van een drum/bas-patroon dat zo uit het Amerikaanse diepe Zuiden kan komen, terwijl de monotone gitaarmelodie kan gelinkt worden aan de hoogdagen van BB King en zelfs Leadbelly. Nummers als “Deep in My Bones” en “I Want You to Stay” refereren dan weer naar de sixties sound van bands als The Doors en de Fogety’s CCR, die door een bluesy ondergrond gekenmerkt was. In “Drag You Down” klinkt Oskam als een rockende Lenny Kravitz en voor de afsluiter “Limbo Lane” zocht hij zijn uitweg in een rustig rockende ballade.

Op ‘In My Shadow’ toont Johnny Oskam meerdere van zijn muzikale gezichten, die telkens in zijn hart en ziel door en door, door de blues gedragen worden. Het album is een geslaagde “volgende” stap, een bewijs van zijn sterke muzikale achtergrond, die zijn zelfvertrouwen in en het beheersen van verschillende genres en periodes bevestigt. De rode raad op ‘In My Shadow’ blijft echter het bluespad, dat nergens verloren dreigt te lopen in de egoïstische wildernis van de betrokken artiest. Knap album!

“ Johnny Oskam’s ‘In My Shadow’ is a successful "next" step. It proofs his strong musical background and it confirms its mastery of different music genres and styles… “

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Badlands” – 02.”Deep In My Bones” – 03.”Turn the Key” – 04.”xx” [xx] – 05.”Waiting For the Rain” – 06.”Devil’s Comin’” – 07.”Drag Your Down” – 08.”I Want to Stay” – 09.”Limbo Lane” – Music/Lyrics by J. Oskam ℗ 2017 – Produced by: Johnny Oskam & Michael Oskam

Album Line-up:
Johnny Oskam: vocals, guitar
Katin Burns: drums, percussion
Marc Encabo: bass
Kyle Schafer: keys, b-vocs
& Jonathan Eastly: keys (5), Michael Oskam: b-voca (8), Emilio Tello: rhythm guitar, b-vocs (3,5,9)

Discography Johnny Oskam:
In My Shadow [2017] | Soul Search [2014]

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

info: Blind Raccoon

video