RICHARD VAN BERGEN & ROOTBAG - WALK ON IN

Compleet overdonderd ben ik door "Walk On In" van zanger/gitarist Richard van Bergen en zijn band Rootbag. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Richard van Bergen & Rootbag hebben een album afgeleverd met de titel "Walk On In" en dat is een vlag die de lading uitstekend dekt. De Nederlandse muzikanten beginnen bij lekkere rauwe blues en daarvoor gaat de stelling waarmee deze recensie begint bijna altijd op. Ik ben gek op vernieuwing in de popmuziek, maar blues moet gewoon klinken als blues. De blues van Richard van Bergen klinkt als blues en ik moet zeggen dat het heerlijk klinkt. Lekker rauw en doorleefd met een oerdegelijke ritmesectie, met Roelof Klijn als bassist en Jody van Ooijen aan de drums, heel veel spetterend gitaarwerk, een tingelende piano van Roel Spanjers, een scheurend mondharmonica van Gait Klein Kromhof, en met tussendoor wat percussie van Eric Spanjers en natuurlijk de rauwe soulvolle strot van onze frontman Richard. Zo klinkt goede blues al vele decennia en dat moet ook nog vele decennia zo blijven als het aan mij ligt.

Richard van Bergen is een bluesmuzikant die inmiddels al heel wat jaren aan de weg timmert en zich vooral laat inspireren door de muziek uit het zuiden van de VS. Hij tourde en maakte Cd's met Amerikanen als Byther Smith, Roscoe Chenier en Malford Milligan. Met deze laatste stond hij in een uitverkocht Antone´s in Austin, Texas. Bands waarin hij speelde zijn oa. Millstreet Bluesband, Jw roy, Sunset Travelers, Shiner Twins en Qeaux Qeaux Joans. Maar ook met Big Monti Amundson en Hook Herrera. Verder is hij momenteel ook gitarist bij Lightnin Guy plays Hound Dog Taylor en gaat hij met de Peter Green Tribute Band regelmatig de deur uit.

Op het onlangs verschenen "Walk On In" trekt dit trio de lijn van zijn opzienbarende voorganger "Rootbag" (2014) met verve door.  Richard van Bergen & Rootbag beheersen echter meer dan één trucje. Het spelen van authentieke blues beheersen ze tot in de perfectie, maar "Walk On In" bevat ook een aantal songs die vooral hypnotiserende Delta blues, sexy New Orleans grooves en de swampy Rhythm & Blues vertonen. Probleem is natuurlijk dat er heel veel bands zijn die dit soort muziek maken, maar ik moet zeggen dat ik in dit genre niet vaak platen hoor met de kwaliteit van "Walk On In". Dit dankt de plaat vooral aan haar veelzijdigheid. Van festivals als Moulin Blues en Blues Peer weten we dat deze heren op het podium nog veel beter zijn dan op de plaat, dat geldt immers voor de meeste muzikanten in dit genre, maar ik adviseer zeker om deze nieuwe plaat ook in huis te halen. Deze biedt immers een onvervalste portie stevige blues van hoog niveau. Richard van Bergen kreeg niet voor niets zes jaren op rij nominaties voor de Dutch Blues Awards.

Het is hoorbaar de Zuidelijke blues die Richard van Bergen hoorbaar ooit met de paplepel kreeg ingegoten en het is Zuidelijk blues die wordt vermengd met andere muzikale invloeden uit het Zuiden van de Verenigde Staten, waaronder Mississippi Delta als de footstompin' opener "Rock Me Right", New Orleans, swampy R&B en gospel in de afsluitende traditional "I’m Willin’". Dit nummer is meteen de enige cover op deze plaat, naast elf originele songs. Richard laat ook op zijn nieuwe plaat weer horen dat hij een geweldig gitarist is, maar het is geen gitarist die eindeloos zelf wil soleren. Op "Walk On In" staan de songs centraal. Het zijn lekker in het gehoor liggende songs, die zijn voorzien van prima vocalen en uiteraard geweldig gitaarwerk. Als Richard mag soleren gaat hij heerlijk los met steeds weer net wat anders klinkend maar altijd weergaloos gitaarwerk, maar hij kan ook uitstekend ondersteunend slidegitaar spelen, waardoor "Walk On In" een plaat voor alle momenten is. De oude bluesmannen en soulmannen ontvallen ons de afgelopen jaren bij bosjes, maar bij muzikanten als Richard van Bergen is de muzikale erfenis van deze grootheden in goede handen en weet je bovendien dat de bluesmuziek zich blijft ontwikkelen. "Walk On In" is een hele mooie en bijzondere plaat. Een moddervette aanrader!

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Naked Productions (Donor Company)
distr.: Sonic RendezVous

video