ELLIOT SCHNEIDER – DON’T PUT ALL YOUR EGGS IN ONE BASKETCASE

“Don’t Put All Your Eggs In One Basketcase (= hopeloos geval/zenuwpees)” is de wat rare titel van het derde album dat singer-songwriter Elliot Schneider uit San Francisco net op de markt heeft losgelaten. Die titel is een aforisme; een vaak grappige, paradoxale en absurde uitspraak die een boodschap van wijsheid wil uitstralen. Ook zijn twee eerdere platen hadden zo’n speciale titel met “If Looks Could Kill, I’d Wear Mirror Sunglasses” uit 2012 en “Better A Fool Than Aloof (= afgezonderd)” uit 2015.

Dat de nu 70-jarige Elliot Schneider een woordkunstenaar is, bewijst deze muzikant dan ook nog eens extra in zijn songteksten. Op de nieuwe plaat staan elf eigen composities, aangevuld met zes bonustracks met live vertolkingen en demo’s van vijf van zijn oudere nummers en één live gebrachte coverversie van het nummer “Poison Ivy”, de grote hit van ‘The Coasters’ uit 1959 en gecomponeerd door de vaste songschrijvers van o.a. Elvis Presley: Jerry Leiber en Mike Stoller.

Het leven van deze muzikant verliep echter niet over rozen, want hij was nauwelijks twee jaar geworden toen zijn moeder op 27-jarige leeftijd aan borstkanker stierf. Leven en dood vormden zo al op zeer jonge leeftijd de belangrijkste thema’s in zijn bestaan. Zijn besef om met volle teugen en met veel passie van elk moment te genieten, kwam dan ook heel vlug en hij heeft deze levenswijsheid daarna permanent volgehouden. Zo zegt hij zelf in de tekst op het cd-hoesje dat hij al met pensioen is gegaan tussen zijn 20e en 30e levensjaar toen hij nog jong genoeg was om er ten volle van te kunnen genieten.

In navolging van zijn moeder kreeg hij in 2005 ook borstkanker, maar met de moderne technieken slaagde hij er in om die vreselijke ziekte te overleven en meteen daarna de vrouw van zijn leven te ontmoeten met wie hij twee zonen heeft gekregen. Deze Carmen Castro speelt sinds meerdere jaren ook keyboards in zijn begeleidingsband. Elliot Schneider is een ‘optimist tot in de kist’, laat dat duidelijk wezen. U kunt dit trouwens heel goed horen in de elf nieuwe liedjes op “Don’t Put All Your Eggs In One Basketcase”.

Enkele liedjes op deze plaat werden al in de jaren ’70 geschreven door Elliot Schneider: “Surreal Survivor” (zie live versie op video) en “The First Day Of Summer” dateren van 1970, “Captain Argent” is van 1974, “I Just Don’t Really Know If You Exist” is van 1976 en “Diehard Killjoy” werd al in 1978 gecomponeerd.

Van de meer recentere nummers onthouden wij vooral de swingende openingstrack “The Moon Has Flown Away”, het Elvis Costello-achtige “Lost On The Radio” en “Overruling Neo-Fascists” en het op een leuke riff rockende “Are We Only Dinosaurs?”. De zes bonus tracks op deze cd klinken echter wat geantidateerd en ze waren volgens ons ook niet echt nodig om van “Don’t Put All Your Eggs In One Basketcase” een geslaagd album van deze kranige zeventiger te maken.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Elfin Records

video