GENTLE KNIFE – CLOCK UNWOUND

Ze zijn met zijn elven om de muziek voort te brengen die de Noorse formatie ‘Gentle Knife’ op plaat speelt. Hun nieuwe album “Clock Unwound” is op zijn minst een rariteit in het hedendaagse muzieklandschap te noemen. Met zes nummers die samen goed zijn voor 55 minuten progressieve, door jazz en Latin geïnspireerde rockmuziek, maken ze een plaat waarvan de songs wellicht niet zo vaak op de radio te horen zullen zijn.

En dat is misschien toch wel een beetje jammer, want de symfonische seventies-rocksound die dit leuke gezelschap produceert mag best door een breder publiek gehoord worden. Maar een nummer als de titeltrack “Clock Unwound” dat bijna 16 minuten duurt, hoor je dezer dagen eigenlijk nooit meer op de radiostations gedraaid worden.

Ook de andere tracks “Fade Away” (7m25s), het zeer sterke “Smother“ (8m49s), “Plans Askew” (9m22s) en het op de video te beluisteren, wat meer sombere nummer “Resignation” (10m16s) hebben een voor 2017 zeer ongewone lange speelduur. Deze bijna als klassieke muziek klinkende tracks zijn wat ons betreft toch wel de moeite van het beluisteren waard.

Het album “Clock Unwound” is de opvolger van de twee jaar geleden op de markt verschenen titelloze debuutplaat “Gentle Knife”. De vocale prestaties van zangeres Veronika Hørven Jensen en zanger Håkon Kavli zijn aangenaam en sluiten haast perfect aan op de muziek die het elftal brengt op instrumenten als fluit, doedelzak, trompet, hoorn, saxofoon en mellotron, naast de meer conventionele elektrische gitaren, bas, drums en keyboards.

Denk daarbij aan de klankrijke sound van bands als ‘Genesis’, ‘Emerson, Lake & Palmer’, ‘Jethro Tull’ of ‘Van Der Graaf Generator’ en u zult zich een goed beeld kunnen vormen van wat deze Noorse formatie op hun tweede plaat heeft opgenomen. U moet echter alleen op zoek gaan naar “Clock Unwound” als u een onvoorwaardelijke fan bent van symfonische en progressieve rockmuziek.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Bajkal Records
distr.: [PIAS]

video