XAVI TORRES TRIO - UNKNOWN PAST

Na eth debuut “Skyline” is dit de tweede cd van het Xavi Torres Trio, Xavi, afkomstig uit Catalonië studeert nog steeds in Amsterdam, maar heeft al een behoorlijke reputatie opgebouwd als muzikant, hij is niet alleen actief in de jazz maar ook in de klassieke muziek. Het trio opereert zowel vanuit Amsterdam als Barcelona, drummer Joan Terol verblijft ook in Amsterdam, terwijl bassist Vic Moliner Barcelona heeft als woonstee. De oudere zus van Xavi speelde piano, dat kan ik ook dacht hij en uiteindelijk werd het zijn passie, het begon met klassiek, op 10-jarige leeftijd werd het de blues en uiteindelijk de jazz. Zo variëren zijn invloeden van John Lee Hooker tot Miles Davis en John Coltrane. Afgestudeerd in Barcelona, kwam Torres (1991) naar Amsterdam voor zijn Masters Jazzpiano aan het conservatorium, die hij inmiddels heeft afgerond, momenteel doet hij een Bachelors klassiek piano met als hoofdmoot de componisten Bártok en Skriabin. Torres won al eens de Dutch Jazz Competition en werd met zijn trio uitgenodigd voor de Young Vip tour in 2016. Vip staat hier voor Vereniging van Jazz en Improvisatie muziek Podia. Een vereniging waarvan de programmeurs jaarlijks twee talenten kiezen die middels dubbelconcerten een seizoen lang Nederland doorkruisen, dat betreft niet alleen Nederlanders, in 2016 waren het behalve het Xavir Torres Trio ook de groep van de Japanse altsaxofonist Genzo Okabe die weliswaar ook in Nederland zijn opleiding genoot en daar ook verblijft.

Het openingsnummer “Benko” zet gelijk de toon, een dwingend repetitieve cluster van piano akkoorden die langzaam tot ontwikkeling komen en dat met een uiterst stuwende begeleiding. “The Unknown” is dan weer wat mediatiever, hier zorgt het slagwerk voor een opzwepend ritme, het pianospel van Xavi blijft ook hier impressionant, helder en heel herkenbaar. In “Hesitació” is Xavi ook op de Wurlitzer te horen, een leuk instrument dat eigenlijk te weinig wordt gehoord.”Scipio” heeft een intrigerende melodie, elk moment komt er weer iets anders om de hoek kijken, geweldige compositie en superieur vertolkt. De Catalaanse roots zijn volledig aanwezig in deze heerlijke muziek, het valt nergens stil of neigt naar introvertie, nee alles is sprankelend en verassend.

Alle composities op “Unknown Past” zijn van de hand van Xavi, het zijn heldere, stuwende nummers met een flinke dosis funky elementen. Behalve op piano is Xavi ook te horen op Wurlitzer en Fender Rhodes. Het album is opgenomen in drie dagen in de Powersound Studio in Amsterdam. Doordat ze al geruime tijd samen spelen is dit trio een zeer hecht geheel, het is dan ook een echt groepsalbum geworden, aldus Xavi. Vergeleken met het debuut is het geheel ritmischer met een diep eigen geluid. Fabelachtige techniek wordt hier gekoppeld aan een grote vorm van creativiteit, dit trio is een grote belofte voor de toekomst die hier al grotendeels wordt ingelost.

Jan van Leersum

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Berthold Records

Distr. : New Arts Int.

video