DINO MASSA QUARTET - SUITE POUR LE PIANO FOR JAZZ QUARTET

Het begrip suite kom je heden ten dage nauwelijks meer tegen, het doet denken aan klassieke muziek, zoals de Peer Gynte Suite van Grieg, maar er was natuurlijk ook de Zeeland Suite van de onlangs overleden pianist Leo Cuypers. Het begrip was vooral populair in de jaren ’70, toen het een omschrijving was van lange rock en jazznummers. Vaak bleek het te gaan om ware meester werkjes, verassend en onverwacht, verhalen die werden verteld in woord en muziek. Tegenwoordig in een tijd dat de muziek meestal wordt beluisterd via een download op een mobiele telefoon is de cd bijna een anachronisme, hoewel de toenemende populariteit van de al bijna afgeschreven lp in een andere richting wijst, maar hier is een cd met vier relatief lange stukken te horen, elk met een breed gezichtveld die de luisteraar in staat stelt de diepte in te duiken en met smaak te luisteren en dan wel in hifi kwaliteit en niet als mp3 download.

Pianist/componist Dino Massa (1964) is een muzikant die al meer dan 20 jaar diverse muzikale paden bewandelt, hij groeide op in een omgeving waarin muziek een uiterst belangrijke rol speelde. Na het cum laude behalen van zijn masters in jazz en piano in 2000 aan het Conservatorio San Pietro a Magella in Napels, speelde hij met diverse jazzgroten zoals Stan Kenton, Chris Burnett , Thomas Gregorsky e.a. , hij speelde in Amerika en overal in Europa, behalve in de jazz is hij ook actief in de wereld van de klassieke muziek. Hij heeft inmiddels 9 albums uitgebracht onder eigen naam. Op deze cd is een belangrijke rol weggelegd voor saxofonist Nicola Pisani, componist en orkestleider uit Bari, hij heeft al een lange carrière achter de rug en speelde op menig belangrijk festival . Hij krijgt op dit album de nodige ruimte en weet die fantastisch in te kleuren met afwisselend sopraan- en baritonsax. De ritmesectie bestaat uit Luca Garlaschelli (bs) uit Milaan en drummer Alessandro Rossi, eveneens uit Milaan.

In deze 4 lange composities is er ruimte voor all aspecten uit Dino’s carrière, invloeden van de muziek uit Italië, klassieke pianomuziek en de sterke ritmische kracht van de jazz. Suite nr 1 (13:29) neemt een aanvang met een sfeervolle pianosolo met een klassieke uitstraling waarna Pisani op sopraansax invalt met lange melodische lijnen die zowel de sfeer dragen van Italië als ook van een klassieke invloed getuigen. Langzaam stijgt het tempo en wordt het steeds meer jazz, fraaie akkoordenreeksen van Dino en subtiel en strak werk van bas en drums. Het nummer blijft zich ontwikkelen, tempowisselingen volgen en het verschijnen van de bariton, het klinkt zo smeuïg, een heerlijk instrument en Pisani weet er goed de weg mee. Het loopt naadloos over in Suite nr. 2, wederom met een fraaie piano intro, tijdloze muziek waarin je letterlijk wordt ondergedompeld, onbegrijpelijk dat zulke superieure klanken nauwelijks in de ether zijn te vinden. In Suite nr. 3 (12:01) en nr. 4 (11:31) blijft het van hetzelfde laken en pak met dien verstande dat in deel 4 de gashendel flink wordt open geschroefd, uptempo van bij de start, swingen geblazen ! Wat een heerlijke muziek en een tof album, absolute aanrader !

Jan van Leersum.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Losen Rec.
Distr. : NewArtsInt.

video