THE FURYS – THE SOUND OF THE FURYS

Net veertig jaar geleden werd in North Hills, Los Angeles, Californië een punkrockgroep opgericht door toen nog twee heel jonge schoolmakkers. Jeffrey Wolfe en Gregg Embrey noemden hun band ‘The Furys’. Ze mochten meteen platen opnemen voor het populaire ‘Beat Records’-platenlabel waar o.a. ook Debbie Harry & ‘Blondie’ haar eerste stappen in een succesrijke muzikale carrière zette.

Meerdere clubs in Amerika werden overhoop gespeeld door de rauwe punkrock die ‘The Furys’ speelden, maar toen al probeerden beide bandleden invloeden van rootsrock, rockabilly en de Californische surfmuziek in hun werk te laten binnensluipen. Ze gingen razend snel, maar zoals wel vaker duurde hun liedje niet erg lang. Drie matig succesvolle singles in 1977, 1978 en 1979 was het povere resultaat op plaat van ‘The Furys’.

In 1987 kwam er een korte heropleving toen ze een mini-album “Indoor/Outdoor” uitbrachten dat wel wat aandacht kreeg van de vakpers en op de vele lokale radiostations in Californië te horen was. In 2016 verscheen dan het soloalbum “Jeffrey Robert Wolfe” van Jeff Wolfe en toen dacht iedereen dat het einde van ‘The Furys’ was aangebroken.

Maar niets is minder waar, want dit jaar komen ze zeer gedreven op de proppen met nieuw materiaal, een box set met hun ouder werk en een live dvd met als bonus een documentaire over hun turbulente belevenissen van de voorbije 40 jaar. Het album “The Sound Of The Furys” telt negen tracks met twee splinternieuwe nummers: “Wicked White” (zie live versie op video), een song die al in 1977 werd gecomponeerd maar nog nooit op plaat verscheen, en het nog met Gregg Embrey samen geschreven nummer “Tear It Down”.

De huidige bezetting van de band bestaat uit origineel lid en oprichter Jeff Wolfe, bassist Robert Lane, keyboardsspeler Chris Silagyi en drummer Kelly Fair, terwijl Wolfe’s oude makker Gregg Embrey heeft besloten om niet meer uit zijn muziekpensioen terug te keren voor deze reünie.

Naast de 2 nieuwe songs vinden we op “The Sound Of The Furys” ook hun hitsingles “Say Goodbye To The Black Sheep” uit 1978 en het aan ‘The Knack’ schatplichtige “We Talk We Dance “uit 1979 terug, evenals de songs “The Girl Is Not At Home” en “What’s Done Is Done” uit de 30 jaar geleden verschenen ep “Indoor/Outdoor”.

Een zeer opvallende track op “The Sound Of The Furys” is hun rauwe versie van de hitsong “The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore” van ‘The Walker Brothers’ uit 1966. Jeff Wolfe laat hierin horen dat al het geschreeuw uit het rebelse verleden van ‘The Furys’ geen ernstige impact heeft gehad op zijn stem, die nog zeer fris en aangenaam klinkt in deze song. Ondanks de grijze haren die Jeff Wolfe in al die tijd heeft vergaard, zit de stevige punkrock toch nog altijd sterk in de sound van ‘The Furys’ geënt.

Mede onder impuls van ‘E Street Band’-gitarist Little Steven, die nummers van ‘The Furys’ in zijn radioprogramma speelt, is deze band weer springlevend en meer dan klaar om opnieuw brokken te maken in de wereld van punkrock. Leadzanger Jeff Wolfe beweert dat er bij de diverse generaties muziekliefhebbers te allen tijde plaats zal zijn voor dit dynamische genre. “Rock’n’Roll will never die”.

(valsam)

 


Artiest info
   
 

Label: Songs For Ethan

video