PASSERINE – HARBINGERS

‘Passerine’ is een Amerikaanse folk- en Americana-muziek spelende formatie die in 2009 werd opgericht in Sarasota, Florida. De vier bandleden zijn David Brain (dobro) en zijn echtgenote Carmela Pedicini (akoestische gitaar), Doug Conroy (basgitaar) en Sara Stovall (viool). Alle vier zorgen ze ook voor vocale bijdragen aan de songs die ze op hun albums opnemen.

Het kwartet debuteerde op plaat in 2012 toen hun debuutalbum “Another Song About A Bird” verscheen en amper één jaartje later volgde al een tweede plaat die “Nest Of String” als titel meekreeg. Eind vorig jaar werd dan een derde album gelanceerd onder de titel “Harbingers” met twaalf tracks, waaronder enkele herbewerkte traditionals als “Snow Dove”, “Darling Corey” en het zo vaak gecoverde “Wayfaring Stranger”.

Daarnaast werd er met “Dog In The Yard” ook een sterk aangepaste versie van de song “Pig In A Pen” van ‘The Stanley Brothers’ opgenomen en het door Bill Monroe gecomponeerde “The One I Love Is Gone” dat in 1973 voor het eerst te horen was in de versie van Hazel Dickens en Alice Gerrard, kreeg ook een eigentijds kleedje aangepast door ‘Passerine’ voor dit nieuwe album.

Stephen Foster was een Amerikaanse songschrijver en poëet uit het begin van de 19e eeuw die bekend stond om de gesproken verhalen die hij op muziek plaatste. Zijn nummer “Hard Times Come Again No More” uit 1854 hoorden we in het verleden al in versies van o.a. Bob Dylan, James Taylor, Mavis Staples en ‘Iron & Wine’. Ook ‘Passerine’ heeft deze song nu opgenomen voor hun album “Harbingers”.

Tomara Kafka is een bevriende singer-songwriter en de leverancier van het liedje “Fireworks” voor deze plaat. Hoe dat nummer klinkt kunt u zelf beluisteren in een live gebrachte vertolking op de bijgaande video. De resterende vijf liedjes op “Harbingers” zijn eigen originele songs die door de twee dames van ‘Passerine’ werden gecomponeerd. Violiste Sara Stovall schreef en zingt “Fish” en “New Bride” en Carmela Pedicini tekende voor “Beautiful Like Music”, “Waiting For You” en “Madra B’An”.

‘Passerine’ is een goed gerodeerde string band die folktraditionals met veel respect in een moderner kleedje steekt en er een fraai reeks eigen composities in het folkgenre aan toevoegt, stuk voor stuk sterk gezongen door Carmela Pedicini en Sara Stovall, de twee dames in de groep. Het kwartet mag ongetwijfeld als een aanwinst voor het folkgenre beschouwd worden.

(valsam)
“’Passerine’ is an American string quartet that covers folk traditionals in a more modern version on their third album ‘Harbingers’. Furthermore, they also add several own penned compositions that are each sung strongly by Carmela Pedicini and Sara Stovall, the two ladies in this promising folk band.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video