SLINKY & P’TIT LOUP - ZONE BLEUE

Dat er ook bij onze Oosterburen mensen rondlopen, die hun hart verloren hebben aan de in roots gedrenkte Amerikaanse muziek, was ons niet helemaal onbekend, maar van dit duo hadden we alvast nooit gehoord. Het duo blijkt ook een echtpaar te zijn: Manuela en Wolfgang Riedel delen al sinds dr vroege jaren ’70 van vorige eeuw bed en podium en hebben een carrière in allerhande Duitse formaties achter de rug.

Sinds enkele jaren leggen ze zich heel erg toe op de Amerikaanse blues, swing, old-time music en nog enkele van de genres, die we, gemakshalve onder “roots” kunnen klasseren. Hun debuutplaat als duo, “Movin’ On”, ontstond naar aanleiding van de ontdekking van de dubbele CD-box “The Cosimo Matassa Story”, twee parels van boxen, waarop, acht cd’s lang, zowat al het beste bijeengebracht werd, dat aan Rhythm ’n Blues in de fifties voortgebracht werd.

Voor deze tweede plaat, wordt bassist Joe Leduc aan boord gehesen: hij speelde, sinds de release van “Movin’ On” al talloze keren live met het duo mee en levert een fijn raamwerk, waarbinnen Slinky & P’tit Loup (Wolfgang of “Wolfje”, hebt u’m), hun gang kunnen gaan. Die “gang”, dat zijn gitaren en mandoline en twee stemmen die, nu eens apart, dan weer samen, een repertoire afwerken dat grotendeels geleend wordt van hele grote namen als Willie Dixon (“My Babe”), Jimmy Reed (“High and Lonesome”) en Leroy Carr (“How Long Blues”), maar ook meer regen werk als “These Blues” en “River Boat Song”, beide van J.J. Cale komt aan bod.

Slinky heeft een rijpe, wendbare stem, die net zo goed de echte blues als de meer jazz-getinte nummers , zoals “Is You Is Or Is You Ain’t My Baby” of “Blue Light Boogie”, beide van Louis Jordan of het meer rockende werk als Arthur “Big Boy” Crudup’s “My Baby Left Me” aankan. Drie songs zijn van eigen makelij: “Sugar Daddy”, “Married Man Blues” en “The Story of Sam Maghett”, dat handelt over Magic Sam. Die laatste song is de eerste van drie bonussongs van de CD, terwijl de overige twee live reprises zijn van de twee Louis Jordan-songs.

Wat deze fijne CD duidelijk maakt is dat je dit duo blind in huis kunt halen voor eender welke kroegentocht of kleinschalige, redelijk intieme setting: ze spelen erg goed, zingen fijn samen en laten vooral horen dat je, mits de nodige technische bagage en maturiteit enorme resultaten kunt boeken. Dit is een CD “voor alle seizoenen”: wie het repertoire kent, zal de herziene versies zeker kunnen appreciëren en wie niet met de nummers vertrouwd is, zal niet om deze CD heen lopen, zoals ik op enkele plaatsen zelf uittestte.

Is dit wereldschokkend? Och nee… Is het uitermate vernieuwend? Ook niet. Id it desondanks onweerstaanbaar? Zeer zeker wel en in combinatie met de voorganger, garandeert het werk van Slinky & P’tit Loup u een héél dik uur heel leuke akoestische blues, R&B en aanverwante.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

video