GEORGIE FAME – THE TWO FACES OF FAME (The Complete 1967 Recordings – Deluxe 2 CD Edition)

Dat de tijd voor iedereen even snel gaat, blijkt nog maar eens als we na een consultatie van het wereldwijde web moeten vaststellen dat de Engelse R&B en jazz-zanger en pianist Georgie Fame in juni al zijn 74e verjaardag heeft mogen vieren. In de jaren ’60 had deze als Clive Powell geboren muzikant een hele serie hits als zanger, maar in zijn verdere carrière spitste hij zijn muzikale prestaties toe op het meespelen op piano, orgel en keyboards op de albums en bij live optredens van o.a. Bill Wyman’s ‘Rhythm Kings’ en vooral in de vaste begeleidingsband van Van Morrison wiens albums hij toen ook produceerde.

Vele oudere muziekliefhebbers zullen zelfs niet meer weten dat Georgie Fame in de sixties drie nummer één-hits op zijn conto mocht schrijven met “Yeh, Yeh” uit 1965, “Get Away” uit 1966 en het wel algemeen bekende “The Ballad Of Bonnie And Clyde” (zie video) uit 1967, een song waarvan meer dan één miljoen singles werden verkocht.

In 1971 haalde Georgie Fame nog eens de top van de hitlijsten met de song “Rosetta” die hij samen met zijn vriend en ‘The Animals’-keyboardsspeler Alan Price had opgenomen. Van 1989 tot 1997 speelde Georgie Fame op het orgel bij alle platen die Van Morrison in die periode heeft opgenomen. Jazz en bluesmuziek hebben zijn werk permanent beïnvloed doorheen zijn hele muzikale loopbaan en in de voorbije twee decennia legde hij zich uitsluitend toe op het spelen van jazzmuziek.

Het in heruitgaven gespecialiseerde platenlabel ‘Cherry Red Records’ heeft nu een dubbelalbum van Georgie Fame op de markt gebracht onder de titel “The Two Faces Of Fame”. Het gaat hier over een geremasterde en gedigitaliseerde versie van het gelijknamige album dat Georgie Fame in 1967 als zijn zevende plaat heeft uitgebracht. De tracks op die originele plaat waren een mix van live opnamen van een optreden in de Londense ‘Royal Festival Hall’ en enkele in de studio opgenomen nummers.

De eerste cd in deze mooie box is een stereo-versie van de elf nummers die op het originele album stonden, terwijl de tweede cd diezelfde elf songs in de oorspronkelijke mono-versie bevat. Verder krijgen we op elk schijfje een reeks bonus tracks met liedjes die Georgie Fame in zijn latere carrière heeft uitgebracht en er zijn eveneens zeven nooit eerder verschenen opnamen op terug te vinden.
Dat zijn Georgie Fame’s versies van de hit “Respoken” van ‘The Lovin’ Spoonful’ uit 1966 en ook “Conquistador’ van ‘Procol Harum’ uit 1967 krijgt een herbewerking, naast “Tell It Like It Is” van Aaron Neville uit 1966 en “Fool’s Paradise”, een nummer van Johnny Fuller uit 1955 dat bekend werd in de versies van o.a. Mose Allison en Sam Cooke. Drie andere nooit eerder op plaat verschenen songs werden door Georgie Fame zelf gecomponeerd: “Jumpin’ The Gun”, “Nicoise” en “Waltz”.

Zijn grootste hit “The Ballad Of Bonnie And Clyde” vinden we op deze dubbel-cd zelfs in twee versies terug: de originele opname uit 1967 en een in het Italiaans gezongen versie die “La Ballata Di Bonnie E Clyde” als titel draagt. Ook de song “No Thanks” kreeg een Italiaanse versie die hier als “Tirare La Cinghia” terug te vinden is en “Try My World” werd in het Italiaans “Nel Tuo Mondo”. Onnodig te zeggen dat deze heruitgave met in totaal 46 tracks een ‘must-have’ is voor de fans van de jazzy sound die Georgie Fame vijftig jaar geleden als zijn favoriete handelsmerk heeft gekozen.

(valsam)

 


TRACK LIST

DISC ONE: THE TWO FACES OF FAME (STEREO)
1. GREEN BACK DOLLAR BILL
2. THINGS AIN’T WHAT THEY USED TO BE
3. RIVER’S INVITATION
4. BLUESOLOGY
5. DON’T TRY
6. KEEP YOUR BIG MOUTH SHUT
7. YOU’RE DRIVING ME CRAZY
8. C’EST LA VIE
9. EL PUSSYCAT
10. IT COULD HAPPEN TO YOU
11. DO IT THE HARD WAY

BONUS TRACKS
12. BECAUSE I LOVE YOU
13. BIDIN’ MY TIME (‘COS I LOVE YOU)
14. KNOCK ON WOOD
15. ALL I’M ASKING
16. DIDN’T WANT TO HAVE TO DO IT
17. CLOSE THE DOOR
18. (I’M A) ROAD RUNNER
19. TRY MY WORLD
20. NO THANKS
21. CELEBRATION (International Pop Song Festival entry)
22. THE BALLAD OF BONNIE AND CLYDE
23. BEWARE OF THE DOG
24. NEL TUO MONDO (‘Try My World’ – Italian version)

DISC TWO: THE TWO FACES OF FAME (MONO)
1. GREEN BACK DOLLAR BILL
2. THINGS AIN’T WHAT THEY USED TO BE
3. RIVER’S INVITATION
4. BLUESOLOGY
5. DON’T TRY
6. KEEP YOUR BIG MOUTH SHUT
7. YOU’RE DRIVING ME CRAZY
8. C’EST LA VIE
9. EL PUSSYCAT
10. IT COULD HAPPEN TO YOU
11. DO IT THE HARD WAY

BONUS TRACKS
12. A WAITING TIME
13. JUMPIN’ THE GUN *
14. BLUESOLOGY
15. NICOISE (working title of ‘Try My World’, take 2) *
16. RESPOKEN (take 10) *
17. CONQUISTADOR (take 8) *
18. TELL IT LIKE IT IS (take 5) *
19. WALTZ (take 3) *
20. FOOL’S PARADISE (take 10) *
21. TIRARE LA CINGHIA (‘No Thanks’ – Italian version) *
22. LA BALLATA DI BONNIE E CLYDE (‘The Ballad Of Bonnie And Clyde’ – Italian version)
* previously unissued

Artiest info
Website  
 

Label: RPM Records / Cherry Red Records

video